Przepis na śledzie po kaszubsku jest idealnym wyborem na 1 z 12 wigilijnych dań. Prosta do przygotowania ryba zachwyca aromatem i pięknym wyglądem. Aż się prosi o kolejną porcję. Można być pewnym, że każdy z zachwytem będzie delektować się tym przysmakiem.
Składniki
- Śledzie matiasy (300 g)
- Koncentrat pomidorowy (150 g)
- Natka pietruszki (5 g)
- Cebula (3 sztuki)
- Ogórek kiszony (3 sztuki)
- Liść laurowy (4 sztuki)
- Ziele angielski (8 sztuk)
- Miód (3 łyżki)
- Ocet (3 łyżeczki)
- Olej z pestek winogron (3 łyżki)
- Woda (125 ml)
- Sól (szczypta)
- Pieprz (szczypta)
Przygotowanie
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Następnie rozgrzewamy na patelni olej i przesmażamy cebulę z dodatkiem ziela angielskiego i liści laurowych. Smażymy do momentu uzyskania złocistej barwy. Teraz przechodzimy do ogórków, które również kroimy w kostkę i dodajemy na patelnię. Smażymy je przez chwilę razem z cebulą (sok z ogórków musi częściowo odparować). Do całości dodajemy również 2 łyżki miodu i koncentrat pomidorowy. Wszystko dokładnie mieszamy.
Następnie na patelnię dolewamy 1 łyżeczkę octu i wodę. Posypujemy szczyptą pieprzu. Całość gotujemy na małym ogniu do momentu zgęstnienia. Teraz odstawiamy patelnię na bok, żeby sos wystygł. Kiedy jego temperatura spadnie, dodajemy do niego szczyptę soli, łyżeczkę octu i 1 łyżkę miodu, ponownie mieszając zawartość patelni.
Na koniec przechodzimy do przygotowania głównego elementu dania, czyli śledzi. Kroimy je na mniejsze kawałki i przekładamy do miski. Mięso mieszamy z sosem i zostawiamy na jakiś czas, żeby smaki dobrze się przeniknęły.
Całość możemy przyozdobić krążkami z cebuli i natką pietruszki. Tak przygotowane śledzie po kaszubsku są gotowe do podania.