Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Świąteczne bałwanki kokosowe

Mały bałwanek na śniegu

Prosty przepis kulinarny, który pozwoli wprowadzić do domu nieco humoru, wybornego aromatu i świątecznej atmosfery. Przepis na bałwanki z wiórków kokosowych jest znakomitym pomysłem na udekorowanie stołu.

Składniki

  • Ser mascarpone (100 g)
  • Czekolada biała (200 g)
  • Wiórki kokosowe (50 g)

Dodatki

  • Lukier plastyczny (100 g)
  • Pisaki cukrowe (2 sztuki)
  • Wiórki kokosowe (garść)

Przygotowanie

Najpierw łamiemy białą czekoladę na drobne kawałki i wkładamy je do miski. Następnie do garnka nalewamy wodę, doprowadzamy do jej wrzenia i wyłączamy ogień. Na tak przygotowanym garnku umieszczamy miskę z kawałkami czekolady (dno miski nie może dotykać wody). Pod wpływem pary czekolada powoli się rozpuści. Kiedy to nastąpi, odstawiamy ją do delikatnego ostudzenia.

Teraz do miski wsypujemy wiórki kokosowe i rozpuszczoną czekoladę oraz ser mascarpone. Wszystko mieszamy dokładnie i przekładamy na ok. 15 minut do lodówki. Następnie wyjmujemy schłodzoną masę i formujemy z niej kulki, z których robimy małe bałwanki.

Na koniec pozostaje udekorowanie świątecznych bałwanków kokosowych. W tym celu kulki z masy czekoladowej obtaczamy w wiórkach kokosowych, pisakami nakładamy ozdoby, a z lukru plastycznego można zrobić gustowne (i smaczne) szaliki.

Powiązane posty