Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Zapiekanka Gnocchi

Prosty przepis na zapiekankę Gnocchi

Pyszna zapiekanka z serem jest prostym posiłkiem, który można przygotować w zaledwie 30 minut. Jej oryginalny smak zachwyci każdego, dzięki czemu jest to znakomity przepis na domowy obiad dla całej rodziny.

Składniki:

  • Gotowe Gnocchi (800 g)
  • Ser mozzarella (200 g)
  • Pomidory krojone z puszki (400 g)
  • Ser żółty w kawałku(50 g)
  • Świeża bazylia (kilka listków)
  • Sól (szczypta)
  • Pieprz (szczypta)

Przygotowanie:

Włączamy piekarnik i rozgrzewamy go do 185 oC z termoobiegiem. W tym czasie gotujemy Gnocchi zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie odcedzamy kluski i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na ich wierzch przekładamy zawartość puszki z krojonymi pomidorami oraz dodajemy sól i pieprz. Całość delikatnie mieszamy, żeby pomidory i sok z nich równomiernie się rozprowadziły po naczyniu.

Na wierzch ścieramy żółty ser (na małych oczkach tarki) i ponownie mieszamy. Całość przyozdabiamy serem mozzarella. Tak przygotowane danie (bez przykrycia) wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 15 minut. Pyszna zapiekanka jest gotowa do podania od razu po wyjęciu z piekarnika. Na koniec wystarczy przyozdobić ją kilkoma listkami bazylii.

Powiązane posty