Wyborne danie, którego aromat będzie unosił się w całym domu. Pyszna zupa grzybowa z suszonych grzybów jest obowiązkowym elementem świątecznego stołu. Jak ją przygotować, żeby wyszła idealnie i żeby każdy domagał się dokładki?
Składniki
- Makaron nitki (200 g)
- Borowiki suszone (40 g)
- Natka pietruszki (20 g)
- Oliwa z oliwek (20 ml)
- Śmietana 30% (100 ml)
- Cebula (1 sztuka)
- Włoszczyzna (1 sztuka)
- Liść laurowy (2 sztuki)
- Pieprz czarny ziarnisty (5 sztuk)
- Kostka rosołowa warzywna (2 sztuki)
- Ziele angielskie (5 sztuk)
- Masło (2 łyżki)
- Pieprz czarny (szczypta)
- Sól (szczypta)
Przygotowanie
Suszone grzyby zalewamy wodą dzień wcześniej i pozostawiamy, żeby porządnie nasiąkły. Dopiero na następny dzień odcedzamy je i siekamy w paski. Następnie przechodzimy do włoszczyzny i cebuli, które obieramy i kroimy w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i rozpuszczamy masło. Na rozgrzany tłuszcz przekładamy pokrojone warzywa i smażymy przez kilka minut, po czym przekładamy je do dużego garnka. Na tej samej patelni, bez wymiany tłuszczu, podsmażamy grzyby. Je również dodajemy do warzyw. Całą zawartość garnka zalewamy ok. 2 litrami wody, do której dodajemy także ziarna pieprzu, liście laurowe, ziele angielskie. Całość gotujemy na małym ogniu przez 1 godzinę. Osobno gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Na koniec do wywaru dodajemy śmietanę 30%. Zupę grzybową doprawiamy solą i pieprzem. Teraz wystarczy przyozdobić zupę posiekaną natką pietruszki. Pyszny obiad jest gotowy do podania.