Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Rolada jagnięca z morelami 

Rolady to wspaniała propozycja dla osób, które uwielbiają dania mięsne na obiad. To także świetna propozycja, jeżeli chcemy coś przekąsić w ciągu dnia. Plaster takiej rolady można zjeść sam z sosem lub może wylądować na kromce chleba.

Składniki: 

  • 1 kg mostku jagnięcego 
  • mała główka kapusty włoskiej 
  • 250 g świeżych moreli 
  • 150 g suszonych moreli 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 75 ml białego porto lub sherry 
  • 2 cebule 
  • 2 łyżki oliwy 
  • 1/2 l bulionu 
  • 150 ml śmietany 
  • sól i pieprz 

Sposób przygotowania: 

Najpierw z mięsa należy usunąć błonę. Następnie nacieramy je pieprzem i roztartym czosnkiem. Potem wkładamy do lodówki. 

Morele trzeba umyć i pozbawić pestek. Kroimy je na drobne kawałki, a następnie namaczamy w winie. 

Kapusta z kolei wymaga zblanszowania i obrania z liści. Postępujemy tak, jakbyśmy robili gołąbki. Teraz cebulę kroimy w dużą kostkę. 

Z lodówki wyjmujemy mięso, solimy i przykrywamy szczelnie liśćmi kapusty. Na górę układamy morele, które moczyły się w winie. 

Całość posypujemy pieprzem i zwijamy w ścisłą roladę. Teraz musimy ją obsmażyć na mocno rozgrzanej oliwie. Następnie przekładamy mięso do brytfanny. Tłuszcz, który pozostał na patelni, posłuży do podsmażenia cebuli. Dodajemy ją do mięsa. 

Teraz na patelnię wlewamy szklankę wody i podgrzewamy, aż powstanie rumiany sos. Wykorzystamy go, aby zalać roladę w brytfannie. Tę ostatnią wkładamy do piekarnika na około półtorej godziny. 

Po tym czasie wyjmujemy mięso, a do sosu, który powstał w trakcie pieczenia, wlewamy śmietanę. Teraz musimy całość podgrzać, aby uzyskać odpowiednią konsystencję. 

Pozostaje pokroić roladę w plastry i podawać z sosem w towarzystwie ziemniaków lub na przykład kopytek. 

Powiązane posty