Słodkie rolady zawsze przyciągają wzrok i kuszą wszystkich łasuchów. Takie jak ta przedstawiona w poniższym przepisie pożeramy po prostu oczami. Biszkoptowa rolada z jabłkowym musem to ciasto po prostu pyszne. Jest bardzo efektowne i dobrze będzie pasować do lodów waniliowych lub miętowych.
Składniki:
- 6 jajek
- gorąca woda
- 180 g cukru
- 100 g mąki
- szczypta soli
- cukier puder
- sok z połowy cytryny
- 500 g startych jabłek
- 1 galaretka cytrynowa
- gorzka czekolada
Sposób przygotowania:
Żółtka oddzielamy od białek. Następnie musimy je posypać równomiernie cukrem i polać gorącą wodą. Potem miksujemy, aż cukier całkiem się rozpuści. Kolejny krok to dodawanie małymi porcjami przesianej mąki, wciąż mieszając delikatnie łyżką.
Ubijamy białka z solą na sztywno i mieszamy z ciastem. Następnie przekładamy ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównujemy i pieczemy 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Potem wyciągamy ciasto i przekładamy na ściereczkę posypaną cukrem pudrem. Na wierzch sypiemy cukier puder i zwijamy razem ze ściereczką w rulon. Teraz musi się przestudzić.
Dodajemy wodę i sok z cytryny. Całość prażymy na niedużym ogniu, cały czas mieszając, aby jabłka się nie przypaliły. Następnie dodajemy cukier, wciąż podgrzewając i mieszając, aż się rozpuści. Teraz zdejmujemy z ognia i wsypujemy galaretkę. Mieszamy, a potem studzimy, od czasu do czasu mieszając.
Następnie rozwijamy roladę i rozsmarowujemy mus jabłkowy. Teraz ciasto zwijamy i znowu zawijamy w ściereczkę. Potem ląduje w lodówce, aż zastygnie.
Teraz musimy roladę rozwinąć ze ściereczki i ozdobić roztopioną czekoladą. Znów wstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Taka rolada jest już gotowa.