Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Biszkoptowa rolada z jabłkowym musem 

caisto rolada na talerzu

Słodkie rolady zawsze przyciągają wzrok i kuszą wszystkich łasuchów. Takie jak ta przedstawiona w poniższym przepisie pożeramy po prostu oczami. Biszkoptowa rolada z jabłkowym musem to ciasto po prostu pyszne. Jest bardzo efektowne i dobrze będzie pasować do lodów waniliowych lub miętowych. 

Składniki: 

  • 6 jajek 
  • gorąca woda
  • 180 g cukru 
  • 100 g mąki 
  • szczypta soli 
  • cukier puder 
  • sok z połowy cytryny 
  • 500 g startych jabłek 
  • 1 galaretka cytrynowa 
  • gorzka czekolada 

Sposób przygotowania: 

Żółtka oddzielamy od białek. Następnie musimy je posypać równomiernie cukrem i polać gorącą wodą. Potem miksujemy, aż cukier całkiem się rozpuści. Kolejny krok to dodawanie małymi porcjami przesianej mąki, wciąż mieszając delikatnie łyżką. 

Ubijamy białka z solą na sztywno i mieszamy z ciastem. Następnie przekładamy ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównujemy i pieczemy 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. 

Potem wyciągamy ciasto i przekładamy na ściereczkę posypaną cukrem pudrem. Na wierzch sypiemy cukier puder i zwijamy razem ze ściereczką w rulon. Teraz musi się przestudzić. 

Dodajemy wodę i sok z cytryny. Całość prażymy na niedużym ogniu, cały czas mieszając, aby jabłka się nie przypaliły. Następnie dodajemy cukier, wciąż podgrzewając i mieszając, aż się rozpuści. Teraz zdejmujemy z ognia i wsypujemy galaretkę. Mieszamy, a potem studzimy, od czasu do czasu mieszając. 

Następnie rozwijamy roladę i rozsmarowujemy mus jabłkowy. Teraz ciasto zwijamy i znowu zawijamy w ściereczkę. Potem ląduje w lodówce, aż zastygnie. 

Teraz musimy roladę rozwinąć ze ściereczki i ozdobić roztopioną czekoladą. Znów wstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Taka rolada jest już gotowa. 

Powiązane posty