Spróbuj pysznej rolady marchewkowej, która zawładnie Twoimi kubkami smakowymi. Przygotuj prosty przepis i podaj do stołu wyjątkową roladę, która nie tylko wybornie smakuje, ale też znakomicie się prezentuje.
Składniki
- Marchewka (500 gramów)
- Jajka (4 sztuki)
- Masło (50 gramów)
- Olej rzepakowy (4 łyżki)
- Miód (1 łyżeczka)
- Ostra musztarda (1 łyżka)
- Serek typu Philadelphia (150 gramów)
- Śmietana (2 łyżki)
- Szczypiorek (0.5 pęczka)
- Rzodkiewka (6 sztuk)
- Przyprawa płatki chili z wędzoną papryką (0.5 łyżeczki)
- Kardamon (2 ziarna)
- Sól (3 szczypty)
- Pieprz czarny mielony (0.5 łyżeczki)
Przygotowanie
Rzodkiewkę ścieramy na drobnych oczkach tarki, kardamon rozcieramy na miazgę, a szczypiorek drobno siekamy. Następnie ścieramy obraną marchewkę na dużych oczkach tarki.
Teraz przechodzimy do drugiego kroku, w którym karmelizujemy miód w garnku, po czym dodajemy do niego masło, olej i marchew. Całość smażymy przez ok. 10 minut. Pod koniec dodajemy przyprawę chili z wędzoną papryką i kardamon. Dosypujemy szczyptę soli i pieprzu, a następnie mieszamy.
Następnie oddzielamy białka od żółtek. Ostudzoną marchew mieszamy z żółtkami, a białko ubijamy w osobnej misce ze szczyptą soli. Kiedy piana będzie gotowa, mieszamy ją z marchewką.
Tak przygotowaną masę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto powinno mieć ok. 1 cm grubości, żeby później dobrze się zwinęło. Pieczemy je przez ok. 8 minut w temperaturze 170 oC. Po tym czasie rolujemy placek i pozostawiamy go do ostygnięcia.
W tym czasie w osobnej misce mieszamy śmietanę z musztardą, serkiem, solą i pieprzem. Mieszamy krem ze szczypiorkiem i rzodkiewką. Tak przygotowaną masę rozcieramy równomiernie na placku marchewkowym. Teraz rolujemy naszą roladę i wstawiamy ją do lodówki na 3-4 godziny. Zimną roladę kroimy na porcje i podajemy do stołu.