Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Rolada szpinakowa

Rolada szpinakowa, screen z YouTube

Masz mało czasu, ale musisz przygotować posiłek dla gości? Rolada szpinakowa będzie idealnym wyborem. Bogactwo smaków i zniewalający aromat zachwycą dosłownie każdego.

Składniki

  • Pieprz czarny (1 szczypta)
  • Gałka muszkatołowa mielona (1 szczypta)
  • Jajko (3 sztuki)
  • Majeranek (1 szczypta)
  • Oliwa z oliwek (2 łyżki)
  • Oregano świeże (1 łyżka)
  • Sól (1 szczypta)
  • Łosoś wędzony (400 g)
  • Serek śmietankowy (300 g)
  • Ząbek czosnku (3 sztuki)
  • Szpinak Baby (300 g)

Przygotowanie

Na początek blanszujemy szpinak na oliwie na rozgrzanej patelni. Kiedy nieco się skurczy, dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość przyprawiamy solą, majerankiem, pieprzem i gałką muszkatołową. Przez chwilę jeszcze trzymamy na ogniu, po czym odkładamy na bok.

Teraz żółtka z jajek przekładamy do osobnej miski, a białka ubijamy na sztywną pianę. Szpinak siekamy i dodajemy do żółtek. Do tak powstałej mieszanki dodajemy pianę i delikatnie mieszamy do momentu połączenia się składników. Teraz na blachę wyłożoną papierem do pieczenia przekładamy powstałą masę. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 oC przez ok. 15 minut.

Na jeszcze ciepłym cieście rozsmarowujemy serek waniliowy i układamy kawałki łososia. Ciasto wraz ze wszystkimi dodatkami (i na papierze) przenosimy na blat. Roladę ostrożnie zwijamy, stopniowo odrywając ją od papieru. Na koniec wystarczy, że ją pokroimy i podamy gościom.

Powiązane posty