Masz mało czasu, ale musisz przygotować posiłek dla gości? Rolada szpinakowa będzie idealnym wyborem. Bogactwo smaków i zniewalający aromat zachwycą dosłownie każdego.
Składniki
- Pieprz czarny (1 szczypta)
- Gałka muszkatołowa mielona (1 szczypta)
- Jajko (3 sztuki)
- Majeranek (1 szczypta)
- Oliwa z oliwek (2 łyżki)
- Oregano świeże (1 łyżka)
- Sól (1 szczypta)
- Łosoś wędzony (400 g)
- Serek śmietankowy (300 g)
- Ząbek czosnku (3 sztuki)
- Szpinak Baby (300 g)
Przygotowanie
Na początek blanszujemy szpinak na oliwie na rozgrzanej patelni. Kiedy nieco się skurczy, dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość przyprawiamy solą, majerankiem, pieprzem i gałką muszkatołową. Przez chwilę jeszcze trzymamy na ogniu, po czym odkładamy na bok.
Teraz żółtka z jajek przekładamy do osobnej miski, a białka ubijamy na sztywną pianę. Szpinak siekamy i dodajemy do żółtek. Do tak powstałej mieszanki dodajemy pianę i delikatnie mieszamy do momentu połączenia się składników. Teraz na blachę wyłożoną papierem do pieczenia przekładamy powstałą masę. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 oC przez ok. 15 minut.
Na jeszcze ciepłym cieście rozsmarowujemy serek waniliowy i układamy kawałki łososia. Ciasto wraz ze wszystkimi dodatkami (i na papierze) przenosimy na blat. Roladę ostrożnie zwijamy, stopniowo odrywając ją od papieru. Na koniec wystarczy, że ją pokroimy i podamy gościom.