Rosół jest niezastąpionym daniem w polskiej kuchni. Rozgrzewa, poprawia samopoczucie i jest wykorzystywany przy przeziębieniach. Dodatkowo skutecznie zniewala swoim smakiem i wyjątkowym aromatem.
Składniki:
– Kurczak (2 kg)
– Wołowina (300 g)
– Podroby (10 serc i 5 wątróbek kurzych)
– Woda (3 l)
– Włoszczyzna (razem z cebulą)
– Ziele angielskie (3 ziarna)
– Liść laurowy (1 sztuka)
– Pieprz (4 całe ziarna)
– Sól morska (1 łyżka)
Przygotowanie:
Zaczynamy od pokrojenia kurczaka na kawałki. Jedynie korpus zostawiamy razem z piersiami. Całe mięso, razem z wołowiną, dokładnie płuczemy, wkładamy do dużego garnka i zalewamy zimną wodą. Dodajemy soli i gotujemy na średnim ogniu.
Kiedy woda się zagotuje, zmniejszamy ogień i szumujemy wywar, który gotujemy na małym ogniu przez około 1,5 godziny. W tym czasie przygotowujemy warzywa z włoszczyzny. Dokładnie je myjemy i obieramy (nie obieramy jedynie cebuli, ponieważ jej łuski sprawią, że rosół będzie miał wyjątkową barwę). Tak przygotowane warzywa wkładamy do gotującego się wywaru, a następnie dodajemy przyprawy. Całość gotujemy na małym ogniu przez kolejną godzinę.
Rosół podajemy z ugotowanym makaronem i pokrojoną marchewką z wywaru oraz kawałkami mięsa. Zupę można przyozdobić posiekaną natką pietruszki.