Prosty, a zarazem pewny przepis, który chętnie jest wybierany jako szybki i sycący obiad. Przygotuj wyjątkową rybę, która zachwyci każde podniebienie.
Składniki
- Filet z białej ryby (40 dag)
- Przyprawa do kurczaka słodko-kwaśnego (1 opakowanie)
- Posiekana natka pietruszki (1 łyżka)
- Białka (2 sztuki)
- Mąka ziemniaczana (1.5 łyżki)
- Świeży imbir (5 dag)
- Wódka (1 łyżka)
- Sos sojowy jasny (2 łyżki)
- Sól (0.5 łyżki)
- Olej do smażenia (1 litr)
Przygotowanie
Na początek kroimy rybę w grube plastry i mieszamy ją z posiekanym imbirem i sosem sojowym. Następnie ubijamy jajka, do których dodajemy mąkę, sól i wódkę. Z tej mieszanki wyrabiamy ręcznie gładkie ciasto. Teraz obtaczamy w nim wszystkie filety rybne, a w garnku rozgrzewamy olej. W tym czasie wykorzystujemy przyprawę do kurczaka, żeby zrobić sos słodko-kwaśny do naszej ryby.
Filety rybne smażymy na głębokim oleju do momentu uzyskania przez nie złocistej barwy. Podajemy na talerzu z sosem w osobnej miseczce. Tuż przed podaniem do stołu, rybę dekorujemy posiekaną natką pietruszki.