Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Ryba w sosie słodko-kwaśnym

Ryba w sosie słodko-kwaśnym, screen z YouTube

Prosty, a zarazem pewny przepis, który chętnie jest wybierany jako szybki i sycący obiad. Przygotuj wyjątkową rybę, która zachwyci każde podniebienie.

Składniki

  • Filet z białej ryby (40 dag)
  • Przyprawa do kurczaka słodko-kwaśnego (1 opakowanie)
  • Posiekana natka pietruszki (1 łyżka)
  • Białka (2 sztuki)
  • Mąka ziemniaczana (1.5 łyżki)
  • Świeży imbir (5 dag)
  • Wódka (1 łyżka)
  • Sos sojowy jasny (2 łyżki)
  • Sól (0.5 łyżki)
  • Olej do smażenia (1 litr)

Przygotowanie

Na początek kroimy rybę w grube plastry i mieszamy ją z posiekanym imbirem i sosem sojowym. Następnie ubijamy jajka, do których dodajemy mąkę, sól i wódkę. Z tej mieszanki wyrabiamy ręcznie gładkie ciasto. Teraz obtaczamy w nim wszystkie filety rybne, a w garnku rozgrzewamy olej. W tym czasie wykorzystujemy przyprawę do kurczaka, żeby zrobić sos słodko-kwaśny do naszej ryby.

Filety rybne smażymy na głębokim oleju do momentu uzyskania przez nie złocistej barwy. Podajemy na talerzu z sosem w osobnej miseczce. Tuż przed podaniem do stołu, rybę dekorujemy posiekaną natką pietruszki.

Powiązane posty