Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Ryż z chili po meksykańsku

Ryż chili, screen z YouTube

Dodaj do swojej kuchni nieco pikanterii z tym prostym przepisem na ryż z chili i warzywami. Zachwyć gości, którzy niewątpliwie będą domagać się kolejnych dokładek.

Składniki

  • Ryż basmati (275 gramów)
  • Oliwa z oliwek (30 gramów)
  • Ząbek czosnku (2 sztuki)
  • Cebula (1 sztuka)
  • Czerwona papryczka chilli (1 sztuka)
  • Świeże pomidory (400 gramów)
  • Woda (375 mililitrów)
  • Bulion warzywny (1 sztuka)
  • Kukurydza konserwowa (175 gramów)
  • Mrożony groszek (80 gramów)
  • Chilli mielone (1 szczypta)
  • Kmin rzymski (1 szczypta)
  • Kolendra świeża (1 pęczek)

Przygotowanie

Na początek siekamy cebulę, papryczkę chili i czosnek, które przekładamy na patelnię i smażymy na rozgrzanej oliwie. Następnie dodajemy również ziarna ryżu. Smażymy do momentu, kiedy zrobią się szkliste.

Teraz kroimy pomidory w drobną kostkę. Dodajemy do nich ryż. Dolewamy bulion warzywny i doprowadzamy całość do wrzenia. W tym momencie zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez ok. 10 minut.

Na koniec do ugotowanego ryżu dodajemy groszek, kukurydzę i przyprawy. Całość mieszamy i dekorujemy liśćmi kolendry.

Powiązane posty