Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Makaron rurki z salami

Makaron rurki z salami, screen z YouTube

Pyszna i lekka potrawa, która będzie stanowić wyśmienity obiad. Poczuj się jak na urlopie we Włoszech i spróbuj tego niepowtarzalnego dania.

Składniki

  • Makaron rurki (200 gramów)
  • Salami (150 gramów)
  • Papryka czerwona (1 sztuka)
  • Papryka zielona (1 sztuka)
  • Przyprawa do kurczaka w sosie pieczarkowym (1 opakowanie)
  • Pieczarki (10 sztuk)
  • Cebula (1 sztuka)
  • Ząbki czosnku (2 sztuki)
  • Śmietana 36% (200 mililitrów)
  • Oliwa z oliwek (2 łyżki)
  • Bazylia (0.5 łyżeczki)
  • Świeża bazylia do dekoracji

Przygotowanie

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Teraz siekamy czosnek, a paprykę, pieczarki i cebulę kroimy w paski. Następnie w paski kroimy salami i delikatnie przesmażamy na rozgrzanej oliwie. Na początek dodajemy do mięsa cebulę i czosnek, a po 2-3 minutach również pieczarki i papryki. Na koniec dosypujemy suszoną bazylię i dokładnie mieszamy.

Na patelnię dodajemy również przyprawę do kurczaka w sosie pieczarkowym. Teraz wystarczy dodać ugotowany makaron, ponownie wymieszać i przełożyć na talerze. Przed podaniem dekorujemy każdą porcję listkami bazylii.

Powiązane posty