Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Sałatka z kuskusem i warzywami 

sałatka w talerzu

Ten przepis to idealne rozwiązanie dla wszystkich osób, które mają niedużo czasu w ciągu dnia i chcą sobie przygotować jakąś szybką potrawę na lunch. Kuskus jest bardzo pożywny, a warzywa zapewnią odpowiednią ilość witamin. 

Składniki: 

  • 1/2 szklanki kuskusu 
  • 1 awokado, obrane, oczyszczone i pokrojone w kostkę 
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w plastry 
  • 1 marchew, obrana i pokrojona w plastry 
  • 1 cebula czerwona, pokrojona w piórka 
  • kilka kawałków suszonych pomidorów w oliwie, pokrojonych w paski (opcjonalnie) 
  • kilka listków świeżej bazylii do dekoracji 
  • sól i pieprz do smaku 
  • dressing według uznania (np. sok z cytryny, oliwa z oliwek, miód, musztarda) 

Sposób przygotowania:

Przygotowanie kuskusu trwa ekspresowo. Najczęściej wystarczy tylko zalać kaszę wrzącą wodą. Zostawiamy ją, aby napęczniała na mniej więcej 10 minut. Potem wymieszajmy kuskus, aby uzyskać odpowiednią teksturę. 

Potrzebna też będzie blacha do pieczenia, ale pieczenie będzie trwać niedługo. Rozkładamy na niej czerwoną paprykę pokrojoną w plastry, cebulę czerwoną i marchew. Na wierzch dajemy trochę oliwy z oliwek i posypujemy pieprzem oraz solą. Tak pieczemy przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C. 

Potrzebna będzie jeszcze duża miska. W niej wymieszamy kuskus, pokrojone awokado, a także pieczone warzywa. 

Taka sałatka jest w zasadzie gotowa. Wystarczy jeszcze tylko doprawić solą i pieprzem. Można też ją polać dresingiem. 

Powiązane posty