Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Sałatka ryżowa

Sałatka ryżowa

Prosty przepis na sycącą sałatkę. Może być dodatkiem do obiadu lub samodzielną przekąską.

Składniki

  • 100 g ryżu (np. pełnoziarnistego)
  • przyprawy: sól, pieprz, oregano, czerwona papryka
  • 3 plastry ananasa z puszki lub/i słoiczek marynowanego selera (z ananasem)
  • 150 g szynki (np. wędzonego indyka)
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 150 g sera żółtego
  • pęczek natki pietruszki
  • 4 ogórki kiszone
  • ok. 150 g majonezu
  • pęczek rzodkiewki
  • pęczek szczypiorku

Przygotowanie

Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy i przekładamy na duży talerz. Doprawiamy go solą i pieprzem. Dodajemy także paprykę i oregano. Mieszamy i przekładamy na dno salaterki. Następnie dodajemy kolejne warstwy sałatki, czyli posiekanego ananasa, seler marynowany, szynkę pokrojoną w kostkę, odcedzoną kukurydzę, starty ser żółty, pokrojone w kostkę ogórki i natkę pietruszki.

Całość przykrywamy majonezem, dekorujemy plasterkami rzodkiewki i posypujemy dużą ilością posiekanego szczypiorku.

Powiązane posty