Prosty przepis na sycącą sałatkę. Może być dodatkiem do obiadu lub samodzielną przekąską.
Składniki
- 100 g ryżu (np. pełnoziarnistego)
- przyprawy: sól, pieprz, oregano, czerwona papryka
- 3 plastry ananasa z puszki lub/i słoiczek marynowanego selera (z ananasem)
- 150 g szynki (np. wędzonego indyka)
- 1 mała puszka kukurydzy
- 150 g sera żółtego
- pęczek natki pietruszki
- 4 ogórki kiszone
- ok. 150 g majonezu
- pęczek rzodkiewki
- pęczek szczypiorku
Przygotowanie
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy i przekładamy na duży talerz. Doprawiamy go solą i pieprzem. Dodajemy także paprykę i oregano. Mieszamy i przekładamy na dno salaterki. Następnie dodajemy kolejne warstwy sałatki, czyli posiekanego ananasa, seler marynowany, szynkę pokrojoną w kostkę, odcedzoną kukurydzę, starty ser żółty, pokrojone w kostkę ogórki i natkę pietruszki.
Całość przykrywamy majonezem, dekorujemy plasterkami rzodkiewki i posypujemy dużą ilością posiekanego szczypiorku.