Spróbuj sałatki teksańskiej prosto z rozgrzanej słońcem prerii. Wyrusz w kulinarną podróż, która zachwyci Twoje podniebienie. Prosty przepis kulinarny na doskonały posiłek. Sałatka przejdzie Twoje najśmielsze oczekiwania.
Składniki
Warzywa i owoce
- Sałata lodowa – 300 gramów
- Pomidor – 1 sztuka
- Czerwona cebula – 1 sztuka
- Awokado – 1 sztuka
- Pieczarki – 100 gramów
Mięso i wędliny
- Wołowina (polędwica lub rostbef) – 200 gramów
- Boczek – 200 gramów
Sosy i przyprawy
- Sos sałatkowy czosnkowy – 1 opakowanie
- Przyprawa do mięs – 1 łyżka
- Majonez – 3 łyżki
- Ketchup – 3 łyżki
- Jogurt naturalny – 50 mililitrów
- Olej słonecznikowy – 50 mililitrów
Ser i dodatki
- Ser pleśniowy niebieski – 50 gramów
Przygotowanie
Przygotowujemy sos sałatkowy i mieszamy go z majonezem i ketchupem. Dodajemy pokruszony ser pleśniowy. Następnie dodajemy do sosu porwaną sałatę, a całość przekładamy na talerze. Teraz obieramy i usuwamy pestkę z awokado. Owoc kroimy w kostkę i układamy na sałacie. Tak samo postępujemy z cebulą i pomidorami. Pieczarki kroimy w pół-plastry.
Teraz rozgrzewamy olej na patelni i wysmażamy boczek na skwarki. Przekładamy je na sałatę. Wołowinę kroimy w paski i posypujemy przyprawą do mięsa. Podsmażamy na tej samej patelni, na której smażyliśmy boczek. Mięso przekładamy na sałatę, a całość dekorujemy pokruszonymi grzankami.