Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Sałatka teksańska

Sałatka teksańska

Spróbuj sałatki teksańskiej prosto z rozgrzanej słońcem prerii. Wyrusz w kulinarną podróż, która zachwyci Twoje podniebienie. Prosty przepis kulinarny na doskonały posiłek. Sałatka przejdzie Twoje najśmielsze oczekiwania.

Składniki

Warzywa i owoce

  • Sałata lodowa – 300 gramów
  • Pomidor – 1 sztuka
  • Czerwona cebula – 1 sztuka
  • Awokado – 1 sztuka
  • Pieczarki – 100 gramów

Mięso i wędliny

  • Wołowina (polędwica lub rostbef) – 200 gramów
  • Boczek – 200 gramów

Sosy i przyprawy

  • Sos sałatkowy czosnkowy – 1 opakowanie
  • Przyprawa do mięs – 1 łyżka
  • Majonez – 3 łyżki
  • Ketchup – 3 łyżki
  • Jogurt naturalny – 50 mililitrów
  • Olej słonecznikowy – 50 mililitrów

Ser i dodatki

  • Ser pleśniowy niebieski – 50 gramów

Przygotowanie

Przygotowujemy sos sałatkowy i mieszamy go z majonezem i ketchupem. Dodajemy pokruszony ser pleśniowy. Następnie dodajemy do sosu porwaną sałatę, a całość przekładamy na talerze. Teraz obieramy i usuwamy pestkę z awokado. Owoc kroimy w kostkę i układamy na sałacie. Tak samo postępujemy z cebulą i pomidorami. Pieczarki kroimy w pół-plastry.

Teraz rozgrzewamy olej na patelni i wysmażamy boczek na skwarki. Przekładamy je na sałatę. Wołowinę kroimy w paski i posypujemy przyprawą do mięsa. Podsmażamy na tej samej patelni, na której smażyliśmy boczek. Mięso przekładamy na sałatę, a całość dekorujemy pokruszonymi grzankami.

Powiązane posty