Najczęściej na wiosnę mamy ochotę na dania przygotowane na bazie świeżych warzyw. A jeżeli nie mamy ich pod ręką, to sprawdzić się mogą także te z puszki. Zawsze smaczną i zdrową opcją będzie sałatka z kukurydzą. To idealna propozycja na drugie śniadanie lub lunch. Dobrze komponuje się z frytkami i kawałkiem mięsa.
Składniki:
- 1 jedna puszka kukurydzy konserwowej
- 100 g szynki konserwowej
- cebula
- papryka czerwona
- 100 g sera edamskiego
- łyżka pietruszki
- sól
- 5 łyżek majonezu
- łyżeczka cukru
Sposób przygotowania:
Potrzebujemy tylko kukurydzy, a więc trzeba ją odsączyć z zalewy. Następnie kroimy w paseczki cebulę, szynkę i paprykę czerwoną.
Teraz bierzemy się za ser, który należy zetrzeć na tarce z grubymi oczkami.
Pozostaje wszystkie składniki bardzo dokładnie wymieszać z majonezem. Wiele osób lubi już w tym momencie zabrać się do jedzenia, ale są tacy, którzy wolą poczuć bardziej wyraźnie smak. Dlatego sałatkę można doprawić do smaku solą, cukrem i dorzucić zioła, które najbardziej nam smakują.