Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Sałatka z kukurydzą 

sałatka na talerzu

Najczęściej na wiosnę mamy ochotę na dania przygotowane na bazie świeżych warzyw. A jeżeli nie mamy ich pod ręką, to sprawdzić się mogą także te z puszki. Zawsze smaczną i zdrową opcją będzie sałatka z kukurydzą. To idealna propozycja na drugie śniadanie lub lunch. Dobrze komponuje się z frytkami i kawałkiem mięsa.  

Składniki: 

  • 1 jedna puszka kukurydzy konserwowej 
  • 100 g szynki konserwowej 
  • cebula 
  • papryka czerwona 
  • 100 g sera edamskiego 
  • łyżka pietruszki 
  • sól 
  • 5 łyżek majonezu 
  • łyżeczka cukru 

Sposób przygotowania: 

Potrzebujemy tylko kukurydzy, a więc trzeba ją odsączyć z zalewy. Następnie kroimy w paseczki cebulę, szynkę i paprykę czerwoną. 

Teraz bierzemy się za ser, który należy zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. 

Pozostaje wszystkie składniki bardzo dokładnie wymieszać z majonezem. Wiele osób lubi już w tym momencie zabrać się do jedzenia, ale są tacy, którzy wolą poczuć bardziej wyraźnie smak. Dlatego sałatkę można doprawić do smaku solą, cukrem i dorzucić zioła, które najbardziej nam smakują.

Powiązane posty