Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Gofry bezglutenowe 

gofry na talerzu

Starsi i młodsi –  gofry uwielbiają wszyscy. Niestety coraz częściej u wielu osób diagnozowane jest uczulenie na gluten. Wcale jednak nie musimy rezygnować z tego przysmaku, ponieważ można przyrządzić także gofry bezglutenowe. Będą równie smaczne nie tylko dla bezglutenowców. 

Składniki: 

  • 60 g mąki ziemniaczanej i 
  • 180 g mąki ryżowej 
  • 60 g mąki jaglanej 
  • jedna łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 4 łyżki cukru pudru 
  • 60 ml oleju 
  • 125 ml mleka 
  • 125 ml wody gazowanej 
  • 2 jajka 

Sposób przygotowania: 

Przygotowanie gofrów rozpoczynamy od przesiania do miski mąki ryżowej, ziemniaczanej i jaglanej. Dodajemy jeszcze cukier puder i proszek do pieczenia. Teraz wszystko trzeba wymieszać. 

Z 2 jajek oddzielamy żółtka. Białko ubijamy na sztywną pianę. 

Żółtka natomiast, olej, wodę i mleko łączymy z pomocą miksera ze składnikami suchymi. Teraz musimy wymieszać delikatnie ubitą pianę z białek. Tak przygotowaną masę musimy odstawić na 15 minut. 

Przyszedł czas na rozgrzanie gofrownicy. Pamiętajmy, aby posmarować ją dokładnie olejem, ponieważ dzięki temu gofry nie będą się przyklejać. Potem pozostaje nakładać ciasto, które pieczemy przez kilka minut. Gofry można podawać z czym tylko chcemy. Mogą to być na przykład owoce sezonowe.

Powiązane posty