Starsi i młodsi – gofry uwielbiają wszyscy. Niestety coraz częściej u wielu osób diagnozowane jest uczulenie na gluten. Wcale jednak nie musimy rezygnować z tego przysmaku, ponieważ można przyrządzić także gofry bezglutenowe. Będą równie smaczne nie tylko dla bezglutenowców.
Składniki:
- 60 g mąki ziemniaczanej i
- 180 g mąki ryżowej
- 60 g mąki jaglanej
- jedna łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki cukru pudru
- 60 ml oleju
- 125 ml mleka
- 125 ml wody gazowanej
- 2 jajka
Sposób przygotowania:
Przygotowanie gofrów rozpoczynamy od przesiania do miski mąki ryżowej, ziemniaczanej i jaglanej. Dodajemy jeszcze cukier puder i proszek do pieczenia. Teraz wszystko trzeba wymieszać.
Z 2 jajek oddzielamy żółtka. Białko ubijamy na sztywną pianę.
Żółtka natomiast, olej, wodę i mleko łączymy z pomocą miksera ze składnikami suchymi. Teraz musimy wymieszać delikatnie ubitą pianę z białek. Tak przygotowaną masę musimy odstawić na 15 minut.
Przyszedł czas na rozgrzanie gofrownicy. Pamiętajmy, aby posmarować ją dokładnie olejem, ponieważ dzięki temu gofry nie będą się przyklejać. Potem pozostaje nakładać ciasto, które pieczemy przez kilka minut. Gofry można podawać z czym tylko chcemy. Mogą to być na przykład owoce sezonowe.