Sycące pierożki w towarzystwie warzyw będą sycącym i zdrowym posiłkiem. Przekonaj się, jakie to proste!
Składniki
- Pomidorki koktajlowe – 100 g
- Parmezan tarty – 60 g
- Papryka czerwona – 1 sztuka
- Cebula czerwona – 1 sztuka
- Ząbek czosnku – 1 sztuka
- Oliwa z oliwek – 30 ml
- Ocet balsamiczny – 20 ml
- Bazylia świeża – 5 g
- Sól – 3,5 g
- Pieprz czarny – 1 g
- Tortellini z nadzieniem z ricotty – 250 g
Przygotowanie
Gotujemy osoloną wodę, a gdy zacznie wrzeć, przekładamy do niej tortellini (zgodnie z instrukcją na opakowaniu – al dente). Następnie odcedzamy je, przelewamy zimną wodą i odstawiamy do ostudzenia. W tym czasie kroimy cebulę w piórka, paprykę w kostkę, a pomidory przecinamy na pół. Wszystkie warzywa przekładamy do salaterki.
W osobnej miseczce mieszamy oliwę z octem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dressing przelewamy do salaterki z warzywami. Dodajemy tam również poszatkowane liście bazylii, szczyptę soli i pieprzu. Do salaterki przekładamy ostudzone tortellini i parmezan. Wszystko ponownie mieszamy i gotowe!