Tego rodzaju sałatki smakują o każdej porze dnia. Poza tym skład mają na tyle dietetyczny, że mogą być jedzone nawet wieczorem. Sałatka z żurawiną i fetą to świetny dodatek do dań z grilla lub przekąska w ciągu dnia, gdy nie wiemy, co przygotować sobie na lunch.
Składniki:
- 1 sztuka sałaty lodowej
- 1 szklanka żurawiny suszonej
- 150 g z feta
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 szczypta czarnego pieprzu mielonego
- 1 szklanka migdałów w płatkach
- 1 ząbek czosnku
Sposób przygotowania:
Sałatę należy pokroić na małe kawałki. Ser feta natomiast kroimy w kostkę.
Będziemy też potrzebować patelni, na której musimy prażyć płatki migdałowe. Pamiętajmy o tym, że patelnia musi być sucha. Płatki natomiast prażymy tak długo, aż zaczną lekko brązowieć.
Następnie do miski wkładamy sałatę, żurawinę, fetę oraz płatki migdałowe.
Teraz jogurt naturalny należy wymieszać z majonezem. Dokładamy także wyciśnięty czosnek i dodajemy pieprz.
Do sałatki dolewamy przygotowany sos. Wszystko musimy bardzo dokładnie wymieszać.
Smak takiej sałatki jest bardzo wyraźny, ale nigdy nie będziemy mieć jej dosyć.