Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Sałatka z żurawiną i fetą 

sałatka na talerzu

Tego rodzaju sałatki smakują o każdej porze dnia. Poza tym skład mają na tyle dietetyczny, że mogą być jedzone nawet wieczorem. Sałatka z żurawiną i fetą to świetny dodatek do dań z grilla lub przekąska w ciągu dnia, gdy nie wiemy, co przygotować sobie na lunch. 

Składniki: 

  • 1 sztuka sałaty lodowej 
  • 1 szklanka żurawiny suszonej 
  • 150 g z feta 
  • 3 łyżki majonezu 
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego 
  • 1 szczypta czarnego pieprzu mielonego 
  • 1 szklanka migdałów w płatkach 
  • 1 ząbek czosnku 

Sposób przygotowania: 

Sałatę należy pokroić na małe kawałki. Ser feta natomiast kroimy w kostkę. 

Będziemy też potrzebować patelni, na której musimy prażyć płatki migdałowe. Pamiętajmy o tym, że patelnia musi być sucha. Płatki natomiast prażymy tak długo, aż zaczną lekko brązowieć. 

Następnie do miski wkładamy sałatę, żurawinę, fetę oraz płatki migdałowe. 

Teraz jogurt naturalny należy wymieszać z majonezem. Dokładamy także wyciśnięty czosnek i dodajemy pieprz. 

Do sałatki dolewamy przygotowany sos. Wszystko musimy bardzo dokładnie wymieszać. 

Smak takiej sałatki jest bardzo wyraźny, ale nigdy nie będziemy mieć jej dosyć. 

Powiązane posty