Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Kremowa pomidorowa

Kremowa pomidorowa

Zaserwuj zupę pomidorową w nowej odsłonie. Zmodyfikuj tradycyjny przepis na pomidorową, żeby osiągnąć rewelacyjny efekt. Podkreśl smak pomidorów w zupie kremowej.

Składniki

  • Cebula – 1 szt.
  • Pomidor czerwony – 5 szt.
  • Cukier – 1 łyżka
  • Ząbek czosnku – 6 szt.
  • Natka pietruszki – 20 g
  • Olej – 3 łyżki
  • Papryka mielona ostra – 1 łyżeczka
  • Pieprz czarny – 1 szczypta
  • Przyprawa warzywna – 2 łyżeczki
  • Sól – 1 szczypta
  • Bazylia suszona – 1 łyżeczka
  • Śmietana 30% – 200 ml

Przygotowanie

Na rozgrzanym na oleju patelni podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek. Po ich zeszkleniu, dodajemy posiekaną pietruszkę i pomidory obrane ze skórki i pokrojone w kostkę. Po ok. 5 minutach na patelnię dosypujemy cukier, a także bazylię, sól, pieprz i ostrą paprykę. Przez chwilę mieszamy i zdejmujemy z ognia.

Teraz w osobnym garnku gotujemy 200 ml wody. Kiedy zacznie wrzeć, przekładamy do niej warzywa z patelni wraz z przyprawą warzywną. Gotujemy do momentu, gdy warzywa staną się miękkie. Teraz wystarczy zdjąć garnek z ognia, dodać śmietanę i miksować do momentu uzyskania jednolitego kremu. Tak przygotowaną zupę kremową podgrzewamy w garnku, ale pilnujemy, żeby nie doprowadzić do jej wrzenia.

Powiązane posty