Zaserwuj zupę pomidorową w nowej odsłonie. Zmodyfikuj tradycyjny przepis na pomidorową, żeby osiągnąć rewelacyjny efekt. Podkreśl smak pomidorów w zupie kremowej.
Składniki
- Cebula – 1 szt.
- Pomidor czerwony – 5 szt.
- Cukier – 1 łyżka
- Ząbek czosnku – 6 szt.
- Natka pietruszki – 20 g
- Olej – 3 łyżki
- Papryka mielona ostra – 1 łyżeczka
- Pieprz czarny – 1 szczypta
- Przyprawa warzywna – 2 łyżeczki
- Sól – 1 szczypta
- Bazylia suszona – 1 łyżeczka
- Śmietana 30% – 200 ml
Przygotowanie
Na rozgrzanym na oleju patelni podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek. Po ich zeszkleniu, dodajemy posiekaną pietruszkę i pomidory obrane ze skórki i pokrojone w kostkę. Po ok. 5 minutach na patelnię dosypujemy cukier, a także bazylię, sól, pieprz i ostrą paprykę. Przez chwilę mieszamy i zdejmujemy z ognia.
Teraz w osobnym garnku gotujemy 200 ml wody. Kiedy zacznie wrzeć, przekładamy do niej warzywa z patelni wraz z przyprawą warzywną. Gotujemy do momentu, gdy warzywa staną się miękkie. Teraz wystarczy zdjąć garnek z ognia, dodać śmietanę i miksować do momentu uzyskania jednolitego kremu. Tak przygotowaną zupę kremową podgrzewamy w garnku, ale pilnujemy, żeby nie doprowadzić do jej wrzenia.