Połączenie mięsa i dżemu wciąż jeszcze wśród polskich konsumentów traktowane sceptycznie daje jednak niebywałe efekty degustacyjne. Przykładem jest właśnie ten przepis na pieczeń ze schabu z glazurą z dżemu morelowego z dodatkiem cebuli i jabłka. Takie mięso po prostu rozpływa się w ustach.
Składniki:
- 1.5 kg schabu środkowego
- 1 kwaśne jabłko
- 6 szalotek
- przyprawa do wieprzowiny
- 400 g słoniny
- 2 łyżki dżemu morelowego
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 2 łyżki oleju
Sposób przygotowania:
Schab myjemy i osuszamy. Mięso to trzeba oczyścić z przerostów tłuszczu i błon, które znajdują się na jego powierzchni. Następnie schab kroimy w cienkie plastry – mniej więcej 0,5 cm grubości. Nie docinamy jednak do końca.
Teraz przyprawę do mięsa drobiowego trzeba wymieszać w misce z olejem, octem i dżemem morelowym. Powstanie marynata, którą nacieramy bardzo dokładnie mięso także tam, gdzie są nacięcia.
W nacięcia następnie wkładamy kawałki jabłek i plastry cebuli.
Następnie na mięso nakładamy plastry słoniny i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Tam schab powinien się znajdować co najmniej 50 minut. Gdy minie ten czas, sprawdzamy, czy mięso jest upieczone. Jeżeli nie będzie dopieczone, wydłużamy czas pieczenia o 10 minut