Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Pieczony schab w dżemowej glazurze 

schab

Połączenie mięsa i dżemu wciąż jeszcze wśród polskich konsumentów traktowane sceptycznie daje jednak niebywałe efekty degustacyjne. Przykładem jest właśnie ten przepis na pieczeń ze schabu z glazurą z dżemu morelowego z dodatkiem cebuli i jabłka. Takie mięso po prostu rozpływa się w ustach. 

Składniki: 

  • 1.5 kg schabu środkowego 
  • 1 kwaśne jabłko 
  • 6 szalotek 
  • przyprawa do wieprzowiny 
  • 400 g słoniny 
  • 2 łyżki dżemu morelowego 
  • 2 łyżki octu jabłkowego 
  • 2 łyżki oleju 

Sposób przygotowania: 

Schab myjemy i osuszamy. Mięso to trzeba oczyścić z przerostów tłuszczu i błon, które znajdują się na jego powierzchni. Następnie schab kroimy w cienkie plastry – mniej więcej 0,5 cm grubości. Nie docinamy jednak do końca. 

Teraz przyprawę do mięsa drobiowego trzeba wymieszać w misce z olejem, octem i dżemem morelowym. Powstanie marynata, którą nacieramy bardzo dokładnie mięso także tam, gdzie są nacięcia. 

W nacięcia następnie wkładamy kawałki jabłek i plastry cebuli. 

Następnie na mięso nakładamy plastry słoniny i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Tam schab powinien się znajdować co najmniej 50 minut. Gdy minie ten czas, sprawdzamy, czy mięso jest upieczone. Jeżeli nie będzie dopieczone, wydłużamy czas pieczenia o 10 minut 

Powiązane posty