Znakomite, soczyste mięso, które rozpływa się w ustach. Towarzyszy mu szczypta pikanterii, a z dodatkiem ryżu i sałatą, ten obiad robi naprawdę ogromne wrażenie.
Składniki
- Schab (150 gramów)
- Chili con carne przyprawa (1 opakowanie)
- Żółta papryka (100 gramów)
- Cukinia (50 gramów)
- Kukurydza z puszki (1 łyżka)
- Ząbek czosnku (1 sztuka)
- Ryż np. basmati (200 gramów)
- Olej (1 łyżka)
- Woda (300 mililitrów)
Przygotowanie
Mięso kroimy na plasterki, a następnie podsmażamy na rozgrzanym na patelni oleju przez ok. 2 minuty z każdej strony. Kiedy już to zrobimy, cukinię i paprykę kroimy w paski, a ząbek czosnku przeciskamy przez praskę. Tak przygotowane składniki dosypujemy do mięsa na patelni (wraz z odsączoną kukurydzą). Całość dusimy pod przykryciem przez ok. 3-4 minuty.
W tym czasie rozrabiamy przyprawę chili con carne. Przelewamy ją na patelnię i dokładnie mieszamy. Schab gotujemy jeszcze przez ok. 10 minut.