Wypróbuj nietypowy przepis na kebaba. Zachwyć wszystkich gości i zaserwuj danie, którego długo nie zapomną. Zapewnisz sobie przy tym nieco wygody, bo przepis jest naprawdę prosty.
Składniki
- Baranina (500 gramów)
- Przyprawa do kebaba
- Cebule (2 sztuki)
- Zielona papryka (1 sztuka)
- Garam masala (1 łyżeczka)
- Sok z cytryny (1 łyżka)
- Bułka tarta (2 łyżki)
- Natka pietruszki (posiekana) (1 łyżka)
- Majonez (200 mililitrów)
Przygotowanie
Mięso z obranymi cebulami, gram masalą, bułką tartą, kolendrą, natką pietruszki i zieloną papryką dwukrotnie mielimy w maszynce do mięsa. Następnie przygotowujemy przyprawę do kebaba zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Teraz łączymy ją z mięsem i sokiem cytrynowym. Z baraniny formujemy niewielkie kulki (ok. 5 cm średnicy).
W mięso wkładamy bagneciki lub patyki do szaszłyków. Baraninę pieczemy do momentu, aż bagneciki będą swobodnie z niego wychodzić. Seekh kebab podajemy na ciepło z dodatkiem majonezu.