Uwielbiany przez osoby trzymające dietę seler naciowy najczęściej kojarzy nam się z przygotowywaniem soku warzywnego. Na szczęście można sobie urozmaicić konsumpcję tego niezwykle zdrowego warzywa, które może stać się jednym z głównych składników sałatki. Dzięki towarzystwu cebuli i pietruszki będzie bardzo orzeźwiająca.
Składniki:
- seler naciowy – około 4 łodygi
- pół średniej wielkości cebuli
- natka pietruszki
- olej rzepakowy lub lniany (może być także jak najbardziej oliwa z oliwek)
- 2 szczypty soli
- pół małej łyżeczki cukru
- 2 szczypty mielonego pieprzu
- zioła prowansalskie
- limonka lub cytryna
Sposób przygotowania:
Potrzebujemy więc głównego bohatera przepisu, czyli bierzemy się za seler naciowy. To może być kilka łodyg lub więcej. Warzywo należy pokoi pokroić w cieniutkie kawałki. Najlepiej wybierać łodygi wewnętrzne, ponieważ będą delikatniejsze.
Cebulę kroimy w niezwykle cieniutkie piórka. Teraz trzeba pokroić natkę pietruszki i całość doprawić.
Wyciskamy trochę soku z limonki lub cytryny. Dzięki temu smak stanie się bardziej wyraźny. Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie wsypujemy pół małej rzeczki cukru. Na koniec dodajemy zioła. Można też dodać trochę papryki słodkiej – jest bardzo zdrowa.
Tak przygotowana sałatka jest w zasadzie gotowa, ale musi trochę poczekać. Aby wszystkie składniki dokładnie się przegryzły, najlepiej wstawić ją na kilka godzin do lodówki.