Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Sałatka z selerem naciowym 

sałatka na stole

Uwielbiany przez osoby trzymające dietę seler naciowy najczęściej kojarzy nam się z przygotowywaniem soku warzywnego. Na szczęście można sobie urozmaicić konsumpcję tego niezwykle zdrowego warzywa, które może stać się jednym z głównych składników sałatki. Dzięki towarzystwu cebuli i pietruszki będzie bardzo orzeźwiająca. 

Składniki: 

  • seler naciowy – około 4 łodygi 
  • pół średniej wielkości cebuli 
  • natka pietruszki 
  • olej rzepakowy lub lniany (może być także jak najbardziej oliwa z oliwek) 
  • 2 szczypty soli 
  • pół małej łyżeczki cukru 
  • 2 szczypty mielonego pieprzu 
  • zioła prowansalskie 
  • limonka lub cytryna 

Sposób przygotowania:

Potrzebujemy więc głównego bohatera przepisu, czyli bierzemy się za seler naciowy. To może być kilka łodyg lub więcej. Warzywo należy pokoi pokroić w cieniutkie kawałki. Najlepiej wybierać łodygi wewnętrzne, ponieważ będą delikatniejsze. 

Cebulę kroimy w niezwykle cieniutkie piórka. Teraz trzeba pokroić natkę pietruszki i całość doprawić. 

Wyciskamy trochę soku z limonki lub cytryny. Dzięki temu smak stanie się bardziej wyraźny. Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie wsypujemy pół małej rzeczki cukru. Na koniec dodajemy zioła. Można też dodać trochę papryki słodkiej – jest bardzo zdrowa. 

Tak przygotowana sałatka jest w zasadzie gotowa, ale musi trochę poczekać. Aby wszystkie składniki dokładnie się przegryzły, najlepiej wstawić ją na kilka godzin do lodówki. 

Powiązane posty