Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Sernik po nowojorsku z herbatnikami 

sernik na talerzyku

Kto nie kocha sernika? Pytanie retoryczne, ponieważ jest to ciasto lubiane chyba pod każdą szerokością geograficzną. Ma wiele różnych wariacji, a szczególnie smaczna jak się okazuje wersja nowojorska, w której wykorzystuje się herbatniki. 

Składniki: 

  • 15 dag herbatników 
  • 18 g masła 
  • 1 kg twarogu 
  • 250 g cukru 
  • 3 łyżki mąki pszennej 
  • 3 jajka 
  • 200 g śmietany 18% 
  • skórka z cytryny 

Sposób przygotowania: 

Herbatniki należy pokruszyć, a następnie zmiksować blenderem. Roztopione, a następnie ostudzone masło dodajemy do herbatników. 

Tak przygotowana masa wykładana jest na dno tortownicy (czyli co 24 cm). Masę wyrównujemy i mocno dociskamy. Następnie wstawiamy do lodówki na 30 minut. 

Teraz mielimy w maszynce do mięsa dwukrotnie ser. Dodajemy do niego cukier, mąkę, jajka, śmietanę i skórkę z cytryny. Potem wszystko dokładnie miksujemy, aż wszystkie składniki się połączą. Serową masę wylewamy na spód w tortownicy. 

Następnie ponownie wykładamy spód i boki folią aluminiową. Pamiętajmy, aby na zewnątrz wypuścić sporo folii i na samej górze zawinąć ją lekko do środka. 

Tortownicę umieszczamy w większej blasze, a następnie do środka wlewamy wrzątek. Woda powinna sięgać do połowy wysokości blachy. 

Tak przygotowany sernik wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika. Pieczemy przez 45 minut, a potem zmniejszamy temperaturę do 160°C. Wówczas pieczemy jeszcze 30 minut. W trakcie pieczenia wierzch należy przykryć folią. 

Gdy sernik będzie już upieczony, powinien się studzić przy uchylonym piekarniku. Na koniec sypiemy na wierzch cukier puder. 

Powiązane posty