Śledzie to idealna uniwersalna przystawka. Jest podstawą menu, jeżeli przygotowujemy poczęstunek na dużą lub małą uroczystość. A przepis uwzględniający miód to zaskakująco skuteczna receptura. Słodki smak perfekcyjnie niweluje słoność.
Składniki:
- 4 duże filety śledziowe solone
- 4 średnie cebule
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 łyżki octu
- 2 łyżki miodu
- pół szklanki oliwy
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Śledzie najpierw należy je wymoczyć. Powinny jednak pozostać lekko słone. Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki.
Rozgrzewamy patelnię i wlewamy oliwę do smażenia, ale sporo. Następnie dusimy cebulę. Gdy będzie już podduszona, dodajemy jeszcze oliwę, ocet i miód. Potem doprawiamy solą i pieprzem i pozostawiamy do ostygnięcia.
Teraz filety śledziowe kroimy na 3 części i mieszamy razem w salaterce z cebulą. Tak przygotowaną rybę zostawiamy w lodówce na całą noc.