Wyjątkowy sok wielokrotnie wspomoże Cię w kuchni. Popularna i tradycyjna receptura na wyjątkowy sok z czarnego bzu już na Ciebie czeka.
Składniki
- Woda – 1 l
- Cukier – 200 g
- Owoce czarnego bzu – 1 kg
Przygotowanie
Myjemy i osuszamy owoce czarnego bzu. Odcinamy od owoców gałązki. Usuwamy wszystkie niejadalne części rośliny. Teraz gotujemy litr wody w garnku, gdzie dodajemy cukier. Owoce dodajemy w momencie, gdy cukier całkowicie się rozpuści. Całość gotujemy ok. 30 minut na małym ogniu.
Sok z owocami blendujemy ręcznym blenderem, co pozwoli wydobyć więcej drogocennego soku. Wywar przecedzamy przez sito lub gazę i przelewamy go do słoika. Po ostygnięciu zakręcamy słoik. Sok z czarnego bzu możemy przechowywać w lodówce przez kilka tygodni.