Pyszny sorbet o smaku kokosowym. Idealny wybór na wiosenną porę.
Składniki
- 200 g cukru
- 125 ml wody
- 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego
- sok z 2 limonek
- opcjonalnie – owoce w syropie do podania lub kilka świeżych malin czy jagód
Przygotowanie
W rondelku podgrzewamy wodę z cukrem. Mieszamy do momentu rozpuszczenia się cukru. Tak przygotowany syrop gotujemy na dużym ogniu przez ok. 3 minuty. Po tym czasie zdejmujemy rondelek z ognia i odstawiamy do wystudzenia. W tym czasie przelewamy do szklanki sok z limonki. Dodajemy do niego tyle wody, żeby uzyskać łącznie 125 ml płynu. Przelewamy go do ostudzonego syropu w rondelku. Dolewamy również mleko kokosowe.
Tak przygotowany sorbet wkładamy do zamrażalnika na ok. 7 godzin. Co godzinę mieszamy masę, dzięki czemu sorbet będzie miał gładką konsystencję i będzie pozbawiony kryształków lodu. Po tym czasie sorbet możemy podawać w pucharkach do lodów. Najlepiej smakuje z dodatkiem świeżych owoców, ale z równie wielkim powodzeniem sprawdzi się samodzielnie.