Tradycyjny sos aioli z południa Europy, który jest szczególnie dobrze znany we Francji. Przekonaj się, czemu sos prowansalski jest tak uwielbiany przez smakoszy z całego świata.
Składniki
- Czosnek (80 g)
- Sok z cytryny (60 ml)
- Sól (1,5 g)
- Oliwa extra virgin (350 ml)
Przygotowanie
Najpierw obieramy czosnek i umieszczamy go w żaroodpornym naczyniu. Zalewamy ząbek oliwą z oliwek. Teraz wkładamy naczynie do piekarnika rozgrzanego do 120 oC. Zostawiamy go w spokoju na ok. 2 godziny, żeby spokojnie się gotował.
Po tym czasie czosnek przecedzamy przez sitko, a oliwę przelewamy do słoika. Teraz czosnek umieszczamy w wysokim naczyniu, zalewamy sokiem z cytryny i dokładnie miksujemy. Naszym celem jest uzyskanie gładkiej pasty. następnie powoli przelewamy do niej przygotowaną wcześniej oliwę. Robimy to powoli, żeby składniki mogły się dobrze wymieszać.
Tak przygotowany sos aioli przechowujemy w słoiku w lodówce. Sos prowansalski jest zdatny do spożycia przez ok. 2 tygodnie.