Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Sos aioli

Sos aioli, screen z YouTube

Tradycyjny sos aioli z południa Europy, który jest szczególnie dobrze znany we Francji. Przekonaj się, czemu sos prowansalski jest tak uwielbiany przez smakoszy z całego świata.

Składniki

  • Czosnek (80 g)
  • Sok z cytryny (60 ml)
  • Sól (1,5 g)
  • Oliwa extra virgin (350 ml)

Przygotowanie

Najpierw obieramy czosnek i umieszczamy go w żaroodpornym naczyniu. Zalewamy ząbek oliwą z oliwek. Teraz wkładamy naczynie do piekarnika rozgrzanego do 120 oC. Zostawiamy go w spokoju na ok. 2 godziny, żeby spokojnie się gotował.

Po tym czasie czosnek przecedzamy przez sitko, a oliwę przelewamy do słoika. Teraz czosnek umieszczamy w wysokim naczyniu, zalewamy sokiem z cytryny i dokładnie miksujemy. Naszym celem jest uzyskanie gładkiej pasty. następnie powoli przelewamy do niej przygotowaną wcześniej oliwę. Robimy to powoli, żeby składniki mogły się dobrze wymieszać.

Tak przygotowany sos aioli przechowujemy w słoiku w lodówce. Sos prowansalski jest zdatny do spożycia przez ok. 2 tygodnie.

Powiązane posty