Prosty przepis na wyborny obiad. Spaghetti z sosem awokado podbije serce każdego smakosza.
Składniki
- awokado – 2 szt.
- ząbek czosnku – 2 szt.
- oliwa z oliwek – 1 łyżka
- pieprz czarny – 1 szczypta
- sok z cytryny – 1 łyżka
- sól – 1 szczypta
- bazylia świeża – 24 g
Dodatkowo
- makaron spaghetti, bezglutenowy – 220 g
- oliwa z oliwek – 1 łyżka
- papryczka chili czerwona – 0,5 szt.
- grana padano, tarty – 2 łyżki
Przygotowanie
Miąższ z awokado wraz ze wszystkimi pozostałymi składnikami na sos dokładnie blendujemy. Dolewamy oliwę i miksujemy do momentu, aż uzyskamy gładką masę. Makaron gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
Siekamy chili, a na rozgrzaną patelnię przelewamy oliwę. Podsmażamy chili i po kilku minutach dodajemy na patelnię odcedzony makaron. Dodajemy zielone pesto z awokado. Mieszamy zawartość patelni. Na koniec przekładamy całość na talerze i ozdabiamy startym parmezanem.