Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Steki wołowe po francusku

Steki wołowe po francusku

Steki wołowe smażone z czerwonym winem to niezawodny przepis z francuskiej kuchni. Przygotuj wyborny i niezwykle elegancki obiad, który zachwyci wszystkich smakoszy.

Składniki

  • Polędwica wołowa – 500 g
  • Olej roślinny – 2-3 łyżki
  • Cebula – 1/2 szt.
  • Musztarda miodowa – 1 i 1/2 łyżki (lub 1 łyżka zwykłej + 1/2 łyżeczki miodu)
  • Czerwone wytrawne wino – 60 ml
  • Masło – 1 i 1/2 łyżki
  • Posiekana natka pietruszki – 2 łyżki

Pieczone bataty

  • Bataty – 800 g
  • Płatki chili lub chili w proszku – szczypta
  • Rozmaryn (gałązka) lub suszony – 2 łyżeczki
  • Oliwa extra – 2 łyżki

Szpinak ze śmietanką

  • Masło – 1 łyżka
  • Ząbek czosnku – 1 szt.
  • Szpinak – 250 g
  • Śmietanka 30% – 80 ml

Przygotowanie

Mięso porcjujemy na 4 steki, każdy o grubości ok. 2 cm. Bataty obieramy i kroimy w plasterki 1 cm. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Doprawiamy je solą, pieprzem i chili. Ich wierzch smarujemy oliwą i posypujemy rozmarynem. Pieczemy przez ok. 25 minut w piekarniki rozgrzanym do 200 st. C.

W tym czasie na patelni podgrzewamy masło ze startym czosnkiem. Po chwili dodajemy szpinak oraz szczyptę soli i pieprzu. Smażymy całość ok. 2 minut. Po tym czasie wlewamy na patelnię śmietankę, mieszamy i smażymy wszystko przez 30 s, a następnie zdejmujemy z ognia.

Teraz przechodzimy do przygotowania steków. Na średnim ogniu rozgrzewamy grubą patelnię (najlepiej żeliwną). Steki układamy na mocno rozgrzanej oliwie. Doprawiamy je solą. Smażymy mięso przez ok. 2 minuty. Posypujemy je posiekaną w kostkę cebulą i smarujemy musztardą. Układamy na stekach kawałki masła i odwracamy mięso na drugą stronę. Smażymy przez 1 minutę, dolewamy wino i gotujemy. Od momentu zagotowania się wina trzymamy mięso jeszcze przez 1 minutę na patelni. Posypujemy pietruszką i pieprzem. Gotowe!

Teraz wystarczy przełożyć steki wołowe, szpinak i bataty na talerz i zaserwować pyszny obiad do stołu.

Powiązane posty