Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Paprykarz z makreli i kaszy

Przepis na paprykarz z makreli

Pyszny paprykarz z wędzonej makreli i kaszy bulgur jest zdrowym i pysznym dodatkiem, który znakomicie sprawdza się w połączeniu ze świeżym pieczywem. Jego przygotowanie nie jest skomplikowane, choć może okazać się czasochłonne. Dlatego warto zrobić od razu nieco większą porcję, która starczy na kilka dni.

Składniki:
– Makrela wędzona (1 sztuka)
– Kasza bulgur (100 g)
– Marchewka (2 sztuki)
– Cebula (1 sztuka)
– Por (1 sztuka – zielona część)
– Łodyga selera naciowego (4 sztuki)
– Papryka wędzona (2 łyżki)
– Koncentrat pomidorowy (2 łyżki)
– Oliwa z suszonych pomidorów (3 łyżki)
– Olej rzepakowy (3 łyżki)
– Ostra papryka w proszku (1/3 łyżeczki)
– Sól (szczypta)
– Pieprz (szczypta)

Przygotowanie:
Gotujemy kaszę w osolonej wodzie, a w międzyczasie płuczemy oraz kroimy cebulę i pora w plasterki. Oba warzywa wykładamy do rondelka z rozgrzanym olejem i smażymy do momentu ich zeszklenia. Ścieramy marchewkę na drobnych oczkach tarki i przesypujemy ją na rondelek. Do całości dodajemy wodę i dusimy przez ok. 10 minut.
W tym czasie kroimy seler w kostkę i również wrzucamy do rondelka. Całość ponownie dusimy przez ok. 10 minut. Następnie dosypujemy przyprawy oraz koncentrat pomidorowy. Potrawę dusimy przez 5 minut, po czym zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Kiedy kasza się ugotuje, odstawiamy ją do wystudzenia. Kiedy wszystko ostygnie, dodajemy do kaszy makrelę obraną z ości i duszone warzywa. Na koniec wystarczy dodać oliwę z suszonych pomidorów i całość dokładnie wymieszać. Tym sposobem paprykarz jest gotowy do podania.

Powiązane posty