Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Surówka z kalarepy

Surówka z kalarepy

Chrupiąca surówka z kalarepy z prażonym sezamem. Idealna propozycja dodatku do większości obiadów (lub jako samodzielna przegryzka).

Składniki

  • bazylia świeża – 5 g
  • cytryna – 1 szt.
  • pieprz czarny – 1 szczypta
  • jogurt naturalny – 200 g
  • kalarepa – 2 szt.
  • oliwa z oliwek – 2 łyżki
  • sól – 1 szczypta
  • szczypior cebuli – 24 g
  • sezam biały – 3 łyżki

Przygotowanie

Obrane kalarepy kroimy w cienkie słupki i przekładamy do miski. Na suchej patelni przez ok. 3 minuty prażymy sezam z solą i odstawiamy je do przestudzenia. Do kalarepy dodajemy wszystkie pozostałe składniki wraz z drobno posiekanym szczypiorkiem i startą skórką cytryny. Na koniec posypujemy surówkę sezamem.

Powiązane posty