Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Surówka z młodej kapusty

Surówka z młodej kapusty

Niezrównana surówka z młodej kapusty zachwyca bogactwem smaku i witamin. Znakomicie pasuje do obiadów oraz dań z grilla. Jej przygotowanie zajmuje zaledwie 10 minut, choć później wymaga ok. 20 minut chłodzenia.

Składniki:
– Młoda kapusta (pół główki – ok. 500 g)
– Marchewka (2 sztuki)
– Koperek (1 pęczek)
– Olej roślinny (6 łyżek)
– Sok z cytryny (3 łyżki)
– Cukier (1 łyżeczka)
– Sól (szczypta)
– Pieprz (szczypta)

Przygotowanie:
Główkę kapusty kroimy na pół, a następnie usuwamy ciemniejsze i bardziej odstające liście. Wycinamy głąb, a resztę kapusty drobno szatkujemy. W drugiej kolejności obieramy marchewkę i ścieramy ją na dużych oczkach tarki. Wszystko przekładamy do salaterki.
Koperek płuczemy, delikatnie osuszamy i siekamy na drobne kawałki. Przesypujemy go do salaterki, a następnie całość dokładnie mieszamy. Do tak powstającej surówki dosypujemy cukier, a także dodajemy sól, pieprz, cytrynę i olej roślinny. Ponownie wszystko mieszamy. Surówkę z młodej kapusty odstawiamy do lodówki na ok. 20 minut. Po jej wyjęciu ponownie mieszamy. Tym sposobem pyszny dodatek do obiadu jest gotowy do podania.

Powiązane posty