Grill to nie tylko karkówka i tłuste mięso. To też nieco lżejsze dania, takie jak szaszłyki z kurczaka z brzoskwiniami. Ten prosty przepis skradnie Twoje serce. Koniecznie wypróbuj go przy najbliższej okazji!
Składniki
- Pierś z kurczaka (600 g)
- Jogurt naturalny (200 ml)
- Przyprawa do kurczaka (2 łyżki)
- Sok z cytryny (3 łyżki)
- Puszka brzoskwiń (1 sztuka)
Przygotowanie
Kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na kwadratowe kawałki pasujące do szaszłyków. Łączymy je z jogurtem i przyprawą do kurczaka. Dodajemy sok z cytryny i wszystko dokładnie mieszamy. Całość wkładamy do lodówki na ok. 3-4 godziny.
Teraz odsączamy brzoskwinie i kroimy je w kostkę. Kawałki kurczaka i brzoskwiń nabijamy naprzemiennie na patyczek do szaszłyków. Pieczemy je przez kilka minut na grillu, co jakiś czas obracając, aż mięso przybierze odpowiednią barwę.