Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Szaszłyk z grilla na słodko

Szaszłyki na słodko, screen z YouTube

Grill to nie tylko karkówka i tłuste mięso. To też nieco lżejsze dania, takie jak szaszłyki z kurczaka z brzoskwiniami. Ten prosty przepis skradnie Twoje serce. Koniecznie wypróbuj go przy najbliższej okazji!

Składniki

  • Pierś z kurczaka (600 g)
  • Jogurt naturalny (200 ml)
  • Przyprawa do kurczaka (2 łyżki)
  • Sok z cytryny (3 łyżki)
  • Puszka brzoskwiń (1 sztuka)

Przygotowanie

Kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na kwadratowe kawałki pasujące do szaszłyków. Łączymy je z jogurtem i przyprawą do kurczaka. Dodajemy sok z cytryny i wszystko dokładnie mieszamy. Całość wkładamy do lodówki na ok. 3-4 godziny.

Teraz odsączamy brzoskwinie i kroimy je w kostkę. Kawałki kurczaka i brzoskwiń nabijamy naprzemiennie na patyczek do szaszłyków. Pieczemy je przez kilka minut na grillu, co jakiś czas obracając, aż mięso przybierze odpowiednią barwę.

Powiązane posty