Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Szynka w galarecie 

szynka

Spośród przystawek tę na pewno warto wybrać. Idealnie będzie pasować do chleba, ale może być skonsumowana samodzielnie. Czas przygotowania jest szybki, a składniki dobrane w ten sposób, aby receptura gwarantowała wyjątkowy kompleks smakowy. 

Składniki: 

  • 6 rzeczek żelatyny 
  • 20 plastrów szynki gotowanej 
  • 2 łyżeczki chrzanu 
  • natka pietruszki 
  • 5 jajek 
  • 0,7 l wody 
  • jeden bulion warzywny 

Sposób przygotowania: 

W pierwszej kolejności musimy ugotować jajka na twardo. Po ostudzeniu kroimy na ćwiartki. 

Teraz w rondlu należy zagotować 0,7 l wody. Następnie dodajemy bulion i przez chwilę gotujemy. Potem zdejmujemy rondel z ognia i wsypujemy żelatynę. Należy mieszać, aż się rozpuści. 

Plastry szynki rozkładamy na desce i każdy z nich smarujemy odrobiną chrzanu. Następnie umieszczamy na nich ćwiartki ugotowanego jajka. Teraz zwijamy roladki. 

W ten sposób przygotowane rolady układamy na półmisku, ale bardzo równo, aby wyglądały estetycznie. Następnie zalewamy wystudzoną płynną galaretą. Pozostaje jeszcze danie udekorować natką. Teraz potrawa wędruje do lodówki na kilka godzin. Będzie gotowa, aż galareta stężeje. 

Powiązane posty