Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Tofu z warzywami 

tofu z warzywami

Tofu tak uwielbiane przez wszystkich wegetarian niestety, nie zawsze leży w polu zainteresowania statystycznego polskiego smakosza. A przecież jest wiele interesujących przepisów, które gwarantują niezapomniane doznania smakowe. Szczególne miejsce zajmuje w kuchni chińskiej. 

Składniki: 

  • 800 g tofu 
  • 1 opakowanie przypraw do potraw chińskich 
  • 1 papryka zielona 
  • 1 papryka żółta 
  • 1 papryka czerwona 
  • 1 marchew 
  • sok z jednej cytryny 
  • 1 papryczka chili 
  • 2 ząbki czosnku 
  • kolendra 
  • 300 ml sosu sojowego ciemnego 
  • tłuszcz do smażenia 

Sposób przygotowania: 

Tofu powinno być pokrojone w kostkę – mniej więcej 1,5 cm. Taką samą wielkość powinny mieć kawałki papryki. Natomiast marchewkę kroimy w pół plastry. 

Następnie tofu, chili i posiekany czosnek smażymy na patelni. Po chwili dodajemy warzywa i wszystko smażymy przez 3–4 minuty. 

W naczyniu z niewielką ilością wody rozprowadzamy mieszankę potraw chińskich. Potem dodajemy do warzyw i wszystko bardzo dokładnie mieszamy. 

Pozostaje już tylko doprawić danie sokiem z cytryny i sosem sojowym. Potrawę najlepiej podawać posypaną posiekaną kolendrą. Wspaniale będzie smakować z ryżem. 

Powiązane posty