Tofu tak uwielbiane przez wszystkich wegetarian niestety, nie zawsze leży w polu zainteresowania statystycznego polskiego smakosza. A przecież jest wiele interesujących przepisów, które gwarantują niezapomniane doznania smakowe. Szczególne miejsce zajmuje w kuchni chińskiej.
Składniki:
- 800 g tofu
- 1 opakowanie przypraw do potraw chińskich
- 1 papryka zielona
- 1 papryka żółta
- 1 papryka czerwona
- 1 marchew
- sok z jednej cytryny
- 1 papryczka chili
- 2 ząbki czosnku
- kolendra
- 300 ml sosu sojowego ciemnego
- tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania:
Tofu powinno być pokrojone w kostkę – mniej więcej 1,5 cm. Taką samą wielkość powinny mieć kawałki papryki. Natomiast marchewkę kroimy w pół plastry.
Następnie tofu, chili i posiekany czosnek smażymy na patelni. Po chwili dodajemy warzywa i wszystko smażymy przez 3–4 minuty.
W naczyniu z niewielką ilością wody rozprowadzamy mieszankę potraw chińskich. Potem dodajemy do warzyw i wszystko bardzo dokładnie mieszamy.
Pozostaje już tylko doprawić danie sokiem z cytryny i sosem sojowym. Potrawę najlepiej podawać posypaną posiekaną kolendrą. Wspaniale będzie smakować z ryżem.