Doskonała przekąska lub prosty obiad. Jednocześnie dostarcza do organizmu dużą ilość żelaza wspomagającego odporność. Tofu, olej sezamowy, kurkuma i kilka podstawowych składników – to prosty przepis kulinarny na pyszny posiłek dla całej rodziny.
Składniki
- Tofu – 2 opakowania
- Olej sezamowy – 4 łyżki
- Ząbek czosnku – 1 sztuka
- Imbir suszony – 1 łyżeczka
- Klasyczna bułka tarta lub japońska panko – 250 gramów
- Kurkuma – 1 łyżeczka
- Ziarna sezamu – 2 łyżki
- Sól – 1 szczypta
- Mąka ryżowa – 200 gramów
- Jajka – 2 sztuki
- Olej do smażenia – 1 łyżka
Przygotowanie
Tofu kroimy wzdłuż w taki sposób, żeby powstały szerokie plastry. Następnie ścieramy czosnek na drobnych oczkach tarki i mieszamy go z imbirem i olejem sezamowym. Tak przygotowaną marynatą smarujemy wszystkie plastry tofu.
Następnie mieszamy bułkę tartą z kurkumą, solą i ziarnami sezamu. Na osobny talerz wlewamy roztrzepane jajka, a na trzeci talerz nakładamy mąkę. Zamarynowane tofu panierujemy najpierw w mące, a następnie w jajku i bułce tartej.
Tofu smażymy na rozgrzanym na patelni oleju do momentu, aż z każdej strony będzie rumiane.