Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Tofu w sezamowej panierce

Tofu w sezamowej panierce

Doskonała przekąska lub prosty obiad. Jednocześnie dostarcza do organizmu dużą ilość żelaza wspomagającego odporność.

Składniki

  • Tofu – 2 opakowania
  • Olej sezamowy – 4 łyżki
  • Ząbek czosnku – 1 sztuka
  • Imbir suszony – 1 łyżeczka
  • Klasyczna bułka tarta lub japońska panko – 250 gramów
  • Kurkuma – 1 łyżeczka
  • Ziarna sezamu – 2 łyżki
  • Sól – 1 szczypta
  • Mąka ryżowa – 200 gramów
  • Jajka – 2 sztuki
  • Olej do smażenia – 1 łyżka

Przygotowanie

Tofu kroimy wzdłuż w taki sposób, żeby powstały szerokie plastry. Następnie ścieramy czosnek na drobnych oczkach tarki i mieszamy go z imbirem i olejem sezamowym. Tak przygotowaną marynatą smarujemy wszystkie plastry tofu.

Następnie mieszamy bułkę tartą z kurkumą, solą i ziarnami sezamu. Na osobny talerz wlewamy roztrzepane jajka, a na trzeci talerz nakładamy mąkę. Zamarynowane tofu panierujemy najpierw w mące, a następnie w jajku i bułce tartej.

Tofu smażymy na rozgrzanym na patelni oleju do momentu, aż z każdej strony będzie rumiane.

Powiązane posty