Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Tort lodowy jogurtowo-karmelowy

Tort lodowy jogurtowo-karmelowy

Bardzo pracochłonny i wymagający deser. Tort zaczynamy przygotowywać 2 dni wcześniej. Po przygotowaniu musi się schłodzić przez noc w zamrażarce. Znacznie szybciej można przygotować taki tort, jeśli wykorzystamy gotowe lody zamiast domowych.

Składniki

Lody jogurtowe

  • Jogurt grecki – 2 kg
  • Śmietanka kremówka 30% – 300 ml
  • Mleko kokosowe – 400 ml
  • Żółtka (w temp. pokojowej) – 9 sztuk
  • Cukier (najlepiej drobny) – 250 g

Spód

  • Orzechy laskowe (posiekane lub rozdrobnione i lekko zrumienione) – 150 g
  • Cukier puder – 80 g
  • Mąka pszenna – 20 g
  • Białka – 4 sztuki
  • Cukier – 50 g

Sos karmelowy

  • Woda – 100 ml
  • Cukier – 200 g
  • Śmietanka kremówka 30% – 200 g

Przygotowanie

Lody jogurtowe

Wyłożymy jogurt na duże sitko wyłożone gazą, umieszczone nad miską, i wstawiamy do lodówki na noc, aby odsączyć wodę. W międzyczasie możemy przygotować sos karmelowy i spód.

Następnego dnia kończymy przygotowanie lodów. Zagotowujemy śmietankę kremówkę z mlekiem kokosowym. W oddzielnej misce ubijamy żółtka z cukrem przez minimum 8-9 minut, aż masa stanie się gęsta i jasna. Jeśli cukier się nie rozpuszcza, możemy dodać 2-3 łyżki gorącej kremówki, cały czas ubijając. Do ubitych żółtek wlewamy gorącą śmietankę i miksujemy do połączenia się składników. Następnie masę przelewamy z powrotem do garnka i podgrzewamy na małym ogniu przez około 4 minuty, cały czas mieszając, aby masa trochę zgęstniała, ale się nie ścięła. Dodajemy odsączony jogurt i miksujemy do połączenia składników. Schładzamy w lodówce przez około 2 godziny, a następnie przelewamy do maszyny do lodów i uruchamiamy program. Gotową masę lodową wkładamy do zamrażarki na około 1-2 godziny, aby była mocno schłodzona, ale jeszcze plastyczna.

Sos karmelowy

Do rondelka wlewamy wodę, dodajemy cukier i podgrzewamy, mieszając, aż cukier się rozpuści. Następnie gotujemy syrop na średnim ogniu przez około 4-5 minut, aż biały syrop zamieni się w brązowy. Ostrożnie wlewamy kremówkę, energicznie mieszając, i odstawiamy do ostudzenia.

Spód

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Mieszamy orzechy (można zostawić łyżkę na wierzch) z cukrem pudrem i mąką pszenną. W oddzielnej misce ubijamy białka na sztywno, stopniowo dodając cukier, i ubijamy jeszcze przez 2-3 minuty, aż piana będzie gęsta i błyszcząca. Pianę łączymy łyżką z mieszanką orzechów. Wykładamy na dno tortownicy o średnicy 26 cm i pieczemy przez 10 minut, aż wierzch lekko się zarumieni. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Jeśli beza trochę opadnie, możemy ją uklepać.

Ułożenie tortu

Połowę masy lodowej wykładamy na spód. Polewamy połową syropu karmelowego, następnie wykładamy resztę masy i polewamy resztą syropu. Możemy posypać orzeszkami. Wstawiamy do zamrażarki na całą noc. Przed podaniem warto tort przełożyć na około 20 minut do lodówki, aby łatwiej się kroił.

Powiązane posty