Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Tort z arbuza

Tort arbuzowy, screen z YouTube

Oryginalny tort arbuzowy, który będzie wyśmienitym wyborem na cieplejsze dni. Jeśli chcesz zaskoczyć gości i zaserwować coś naprawdę wyjątkowego, to tort z arbuza będzie strzałem w 10.

Składniki

  • Arbuz (1 sztuka)
  • Cukier (2 łyżki)
  • Truskawka (300 g)
  • Pianki marshmallow (20 g)
  • Ser mascarpone (250 g)
  • Mięta świeża (2 g)
  • Ser twaróg tłusty (250 g)

Przygotowanie

Ser mascarpone łączymy z cukrem i twarogiem. Opcjonalnie zamiast cukru możemy użyć syropu z agawy. Naszym celem jest uzyskanie gładkiej i jednolitej masy. Przekładamy ją następnie do lodówki, żeby nieco się schłodziła.

W tym czasie obieramy arbuza, a z jego miąższu wykrajamy kształt walca. Czyli tradycyjny kształt tortu: okrągły z płaskimi brzegami od góry i od dołu. Na jego powierzchni rozsmarowujemy schłodzony krem mascarpone, który przed chwilą przygotowaliśmy. Teraz przekrajamy pianki marshmallow pionowo na pół i dekorujemy nimi brzeg tortu. Wkładamy je pionowo w nałożony na tort krem. Układamy je na przemian z owocami. W tym przypadku są to truskawki, jednak można dostosować rodzaj owoców do własnych preferencji. Na koniec pianki opalamy palnikiem cukierniczym.

Pozostałe owoce układamy na powierzchni tortu, a całość dekorujemy listkami świeżej mięty. Tak przygotowany tort jest od razu gotowy do podania.

Powiązane posty