Oryginalny tort arbuzowy, który będzie wyśmienitym wyborem na cieplejsze dni. Jeśli chcesz zaskoczyć gości i zaserwować coś naprawdę wyjątkowego, to tort z arbuza będzie strzałem w 10.
Składniki
- Arbuz (1 sztuka)
- Cukier (2 łyżki)
- Truskawka (300 g)
- Pianki marshmallow (20 g)
- Ser mascarpone (250 g)
- Mięta świeża (2 g)
- Ser twaróg tłusty (250 g)
Przygotowanie
Ser mascarpone łączymy z cukrem i twarogiem. Opcjonalnie zamiast cukru możemy użyć syropu z agawy. Naszym celem jest uzyskanie gładkiej i jednolitej masy. Przekładamy ją następnie do lodówki, żeby nieco się schłodziła.
W tym czasie obieramy arbuza, a z jego miąższu wykrajamy kształt walca. Czyli tradycyjny kształt tortu: okrągły z płaskimi brzegami od góry i od dołu. Na jego powierzchni rozsmarowujemy schłodzony krem mascarpone, który przed chwilą przygotowaliśmy. Teraz przekrajamy pianki marshmallow pionowo na pół i dekorujemy nimi brzeg tortu. Wkładamy je pionowo w nałożony na tort krem. Układamy je na przemian z owocami. W tym przypadku są to truskawki, jednak można dostosować rodzaj owoców do własnych preferencji. Na koniec pianki opalamy palnikiem cukierniczym.
Pozostałe owoce układamy na powierzchni tortu, a całość dekorujemy listkami świeżej mięty. Tak przygotowany tort jest od razu gotowy do podania.