Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Wegański tort roślinny

Tort marchewkowy, screen z YouTube

Kto powiedział, że wyborne torty nie są dla wegan? Roślinny tort marchewkowy jest nie tylko zdrowszy od swoich tradycyjnych odpowiedników, ale też wyjątkowo prosty w przygotowaniu. A smak? Zwyczajnie: boski.

Składniki na tort marchewkowy

  • Mąka orkiszowa (2,25 szklanki)
  • Cukier (1 szklanka)
  • Proszek do pieczenia (1 łyżeczka)
  • Soda oczyszczona (1 łyżeczka)
  • Cynamon (2 łyżeczki)
  • Siemię lniane, mielone (1 łyżka)
  • Orzechy włoskie (0,75 szklanki)
  • Sól (1 szczypta)
  • Marchew (500 g)
  • Oliwa z oliwek (0,5 szklanki)
  • Mus mango-jabłko (0,5 szklanki)
  • Sok pomarańczowy (0,5 szklanki)
  • Sok z cytryny (1 łyżka)

Składniki na krem

  • Krem kokosowy do ubijania (800 ml)
  • Syrop klonowy (2 łyżki)

Przygotowanie

Na początek włączamy piekarnik, żeby powoli rozgrzewał się do temperatury 220 oC. W tym czasie ścieramy marchewkę na drobnych oczkach tarki. Z kolei orzechy dokładnie siekamy. Do dużej miski przekładamy teraz wszystkie suche składniki i dokładnie je mieszamy (również posiekane orzechy).

W osobnej misce łączymy ze sobą mokre składniki. Tak przyrządzoną mieszankę przelewamy do suchych składników, mieszamy, a całość przekładamy do wyłożonych papierem do pieczenia tortownic. Następnie wkładamy je do rozgrzanego piekarnika na ok. 30 minut. Pamiętamy, że ciasto, przed przełożeniem go kremem, musi dobrze wystygnąć.

W tym czasie spokojnie przygotujemy krem do tortu. Zimny krem kokosowy łączymy w misce z syropem klonowym i dokładnie ucieramy, aż będzie mieć puszystą konsystencję. Jeśli z jakiegoś powodu krem okaże się zbyt rzadki, możemy go zagęścić wiórkami kokosowymi.

A więc ciasta przestygły, a krem jest gotowy. No to zostaje tylko dekoracja. Ciasta przekładamy na przemian kremem, który nakładamy również na sam szczyt tortu oraz jego boki. Jeśli chcemy zrezygnować z wegańskiego aspektu, ciekawym pomysłem będzie ozdobienie go marchewkami-ciastkami. Można też przyozdobić w ten sposób jego część. W każdym razie roślinny tort marchewkowy jest już gotowy do podania – od razu po przygotowaniu. Opcjonalnie można schłodzić go w lodówce, ale nie jest to konieczne.

Powiązane posty