Znów chcesz przygotować kanapki na śniadanie? A może jednak skosztować czegoś innego? Na pewno świetnie będzie smakować pszenna tortilla, jeżeli tylko wykorzystasz odpowiednie dodatki. Ten przepis przewiduje kolorowe warzywa, żółty ser i jajka.
Składniki:
- 2 tortille
- 100 g startego żółtego sera
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 1 pomidor
- 2 jajka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Rozgrzewamy na patelni oliwę z oliwek i smażymy cebulę pokrojoną w kostkę do momentu, aż się zeszkli. Następnie dodajemy paprykę, także pokrojoną w kostkę. Smażymy do momentu, aż zrobi się miękka.
Pomidora moczymy przez chwilę we wrzątku, aby łatwiej go obrać ze skórki. Następnie kroimy w kostkę i dodajemy do warzyw. Doprawiamy jeszcze solą, pieprzem i bazylią. Mieszamy razem i smażymy do momentu, aż pomidor będzie się rozpadać. Wówczas wbijamy jajka. Ponownie wszystko mieszamy. Mieszamy do momentu ścięcia się jajek.
Jeżeli chodzi o tortille, to można je podgrzać w piekarniku albo nawet na suchej patelni.
Teraz na ciepłą tortillę nakładamy farsz i sypiemy do góry już żółty ser. Na górę kładziemy drugą tortillę, dociskając delikatnie.
Teraz już tylko kroimy na trójkątne porcje i podajemy.