Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Placki z białej rzodkwi 

placki

Jak się okazuje, placki można zrobić chyba ze wszystkich warzyw. Można je bowiem przyrządzić także z białej rzodkwi. Będą idealnie chrupiące, a ten prosty przepis jest ceniony za to, że nie będzie zajmować zbyt dużo czasu. 

Składniki: 

  • 800 g białej rzodkwi 
  • 30 g startego żółtego sera 
  • 1 cebula 
  • 6 łyżek mąki pszennej 
  • 1 jajko 
  • sól, pieprz 
  • olej do smażenia 

Sposób przygotowania: 

Obieramy rzodkiew i ścieramy na tarce. Następnie przekładamy na sitko i odciskamy tak, aby usunąć nadmiar wody. Dodajemy sól i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów wyciskamy wodę, a następnie przekładamy do miski. 

Kolejny etap to dodanie cebuli pokrojonej w kostkę. Wsypujemy jeszcze mąkę pszenną i starty żółty ser. Potem wbijamy jajko i doprawiamy pieprzem oraz solą. Znów wszystko razem mieszamy do połączenia składników. 

Rozgrzewamy olej na patelni i nakładamy porcję ciasta tak, aby formowały się okrągłe i cienkie placki. Z każdej strony smażymy je przez 4 minuty. Po usmażeniu przekładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. 

Powiązane posty