Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Warzywa po indyjsku

Warzywa po indyjsku, screen z YouTube

Warzywa po indyjsku to połączenie soczystego mango, aromatycznego curry i chrupiących orzechów, które zachwycą Twoje kubki smakowe. To danie z pewnością doda kolorytu Twojej kulinarnej podróży!

Składniki

  • Cebula dymka (1 sztuka)
  • Curry (1 łyżka)
  • Czosnek (2 ząbki)
  • Świeży imbir (15 g)
  • Mango (500 g)
  • Masło orzechowe (2 łyżki)
  • Natka pietruszki (1 pęczek)
  • Olej (4 łyżki)
  • Pieprz czarny (1 szczypta)
  • Orzechy nerkowca (50 g)
  • Ryż basmati (200 g)
  • Sherry (1 łyżka)
  • Sos sojowy (1 łyżka)
  • Sól (1 szczypta)
  • Woda (50 ml)

Przygotowanie

Na początek obieramy mango, usuwamy pestkę i kroimy miąższ. Z kolei dymkę oczyszczamy i kroimy na kawałki o długości ok. 2 cm. Czosnek i imbir obieramy i drobno siekamy. W tym czasie gotujemy również ryż (zgodnie z instrukcją na opakowaniu), a orzechy delikatnie podprażamy na suchej patelni.

Teraz na osobnej patelni rozgrzewamy olej, na którym podsmażamy dymkę, imbir i czosnek (przez ok 1 minutę). Całość doprawiamy curry. Wszystko dokładnie mieszamy i smażymy przez kolejne 2 minuty.

Po tym czasie dodajemy na patelnię sos sojowy, mango i sherry. Wywar dusimy pod przykryciem przez 2 minuty. Teraz dodajemy na patelnię wodę i masło orzechowe. Ponownie mieszamy i dusimy przez 4 minuty, aż wszystkie składniki staną się miękkie. Według uznania możemy dodać również sól i pieprz.

Na koniec na talerze przekładamy ryż, polewamy go sosem z warzywami i posypujemy orzechami nerkowca. Smacznego!

Powiązane posty