Wegańska dieta jest bardzo rygorystyczna, ale ma wiele zalet. Chcąc zadbać o swoje podniebienie, a jednocześnie trzymać się wszystkich zasad związanych z dietą, warto wykonać prosty przepis na wegański pasztet z orzechami.
Składniki
- Orzech włoski (200 g)
- Cebula (1 sztuka)
- Pomidor suszony (4 sztuki)
- Czosnek (2 ząbki)
- Oliwa z oliwek (2 łyżki)
- Majeranek suszony (1 łyżeczka)
- Papryka wędzona mielona (1 łyżeczka)
- Sos sojowy (5 łyżek)
- Agar (1 łyżeczka)
- Woda (400 ml)
- Sól (szczypta)
- Pieprz (szczypta)
Przygotowanie
Zaczynamy od rozgrzania oliwy z oliwek na patelni. W tym czasie obieramy cebulę i kroimy ją w drobną kostkę. Przekładamy na gorący tłuszcz i smażymy do jej zeszklenia. Pod koniec smażenia cebuli dodajemy również drobno posiekany czosnek, majeranek i wędzoną paprykę. Całość dokładnie mieszamy i smażymy jeszcze przez ok. 20 sekund. Po tym czasie zdejmujemy patelnię z ognia.
Teraz przechodzimy do orzechów włoskich. Przekładamy je do kielicha blendera i dodajemy do nich wszystkie pozostałe składniki (oprócz wody!). Całość blendujemy. Tak przygotowaną masę na pasztet przekładamy do garnka. Dodajemy do niego również wodę. Delikatnie mieszamy i gotujemy. Kiedy pasztet się zagotuje, zestawiamy go z ognia.
Tak przygotowany wegański pasztet przekładamy do osobnych pojemników i pozostawiamy do ostudzenia. Kiedy pasztet osiągnie temperaturę pokojową, chowamy go do lodówki, żeby porządnie się schłodził.