Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Wegański pasztet z orzechami

Wegański pasztet z orzechów, screen z YouTube

Wegańska dieta jest bardzo rygorystyczna, ale ma wiele zalet. Chcąc zadbać o swoje podniebienie, a jednocześnie trzymać się wszystkich zasad związanych z dietą, warto wykonać prosty przepis na wegański pasztet z orzechami.

Składniki

  • Orzech włoski (200 g)
  • Cebula (1 sztuka)
  • Pomidor suszony (4 sztuki)
  • Czosnek (2 ząbki)
  • Oliwa z oliwek (2 łyżki)
  • Majeranek suszony (1 łyżeczka)
  • Papryka wędzona mielona (1 łyżeczka)
  • Sos sojowy (5 łyżek)
  • Agar (1 łyżeczka)
  • Woda (400 ml)
  • Sól (szczypta)
  • Pieprz (szczypta)

Przygotowanie

Zaczynamy od rozgrzania oliwy z oliwek na patelni. W tym czasie obieramy cebulę i kroimy ją w drobną kostkę. Przekładamy na gorący tłuszcz i smażymy do jej zeszklenia. Pod koniec smażenia cebuli dodajemy również drobno posiekany czosnek, majeranek i wędzoną paprykę. Całość dokładnie mieszamy i smażymy jeszcze przez ok. 20 sekund. Po tym czasie zdejmujemy patelnię z ognia.

Teraz przechodzimy do orzechów włoskich. Przekładamy je do kielicha blendera i dodajemy do nich wszystkie pozostałe składniki (oprócz wody!). Całość blendujemy. Tak przygotowaną masę na pasztet przekładamy do garnka. Dodajemy do niego również wodę. Delikatnie mieszamy i gotujemy. Kiedy pasztet się zagotuje, zestawiamy go z ognia.

Tak przygotowany wegański pasztet przekładamy do osobnych pojemników i pozostawiamy do ostudzenia. Kiedy pasztet osiągnie temperaturę pokojową, chowamy go do lodówki, żeby porządnie się schłodził.

Powiązane posty