Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Wegańskie ciasteczka brownie

Ciastka brownie na talerzu

Kto powiedział, że pyszna czekolada nie jest dla wegan? Rozpływające się w ustach i bajecznie czekoladowe ciasteczka brownie w wersji wegańskiej. Ten prosty przepis wegański po prostu Cię zachwyci.

Składniki

  • Cukier kokosowy (115 g)
  • Masło orzechowe (115 g)
  • Mąka orkiszowa (135 g)
  • Jabłko czerwone (100 g)
  • Czekolada gorzka (100 g)
  • Kakao (30 g)
  • Proszek do pieczenia (0,5 łyżeczki)
  • Soda oczyszczona (0,5 łyżeczki)
  • Sól (szczypta)

Przygotowanie

Do dużej miski przekładamy pokrojone i obrane jabłko, a także cukier i masło orzechowe. Całość dokładnie miksujemy do momentu połączenia się składników. Następnie na stawiamy piekarnik, żeby zaczął już rozgrzewać się do temperatury 180 oC.

Teraz przez sitko przesiewamy do masy mąkę, proszek do pieczenia, kakao, sól i sodę. Ponownie wszystko bardzo dokładnie mieszamy. Naszym celem jest uzyskanie naprawdę gęstego ciasta. Dodajemy do masy gorzką czekoladę pokrojoną w bardzo drobną kostkę. Całość mieszamy jeszcze przez chwilę.

Następnie wykładamy blachę papierem do pieczenia. Układamy na nim uformowane ręcznie kuleczki z masy czekoladowej (pamiętamy o zachowaniu odstępów). Każdą kuleczkę delikatnie spłaszczamy łyżką i posypujemy szczyptą soli. Wyborne ciasteczka brownie pieczemy przez ok. 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy je z piekarnika i odstawiamy do delikatnego ostudzenia.

Powiązane posty