Pulpety są tradycyjnym daniem w polskiej kuchni. Można przygotować je w wielu różnych formach, ale to właśnie pulpety z indyka są najlżejsze i najdelikatniejsze. Nie tylko rozpływają się w ustach, ale mają przy tym niewiele kalorii.
Składniki na pulpety z indyka
- Indyka (500 g)
- Bułka czerstwa (1 sztuka)
- Czosnek (2 ząbki)
- Cebula (1 sztuka)
- Jajko (1 sztuka)
- Olej (40 ml)
- Mleko 1,5% (60 ml)
- Sól (2,5 g)
- Pieprz (1,5 g)
Składniki na sos kurkowy
- Kurki (250 g)
- Masło (20 g)
- Bulion warzywny (600 ml)
- Cebula (1 sztuka)
- Natka pietruszki (0,5 pęczka)
- Śmietana 30% (110 ml)
- Sól (szczypta)
- Pieprz (szczypta)
Przygotowanie
Do miski nalewamy mleko i wkładamy do niego bułkę, żeby dobrze namokła. W tym czasie obieramy czosnek i cebulę. Czosnek przeciskamy przez praskę, a cebulę kroimy w drobną kostkę.
Teraz do osobnej miski przekładamy mielone mięso z indyka, czosnek, cebulę, namoczoną bułkę i cale jajko. Całość doprawiamy solą i pieprzem, a następnie mieszamy. W kolejnym kroku wyrabiamy ręcznie masę w celu dokładnego połączenia się składników. Przygotowujemy z niej kulki (pulpety) o średnicy ok. 5 cm.
Przygotowanie pulpetów z indyka kończymy poprzez ich usmażenie. W tym celu kulki przekładamy na rozgrzany na patelni olej. Przekręcamy je na różne strony, aby równomiernie się przypiekły. Ostatecznie powinny być złociste. Na koniec przekładamy pulpety z indyka na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. W ten sposób usuniemy z nich nadmiar tłuszczu.
Kiedy pulpety odciekają, my przechodzimy do przygotowania wybornego sosu kurkowego. W tym celu obieramy i drobno kroimy cebulę, a kurki płuczemy, osuszamy i również kroimy. W rondelku rozpuszczamy masło. Kiedy całkowicie się rozpuści, dodajemy do niego cebulę. Smażymy ją do momentu jej zeszklenia. Dopiero po tym czasie dodajemy kurki (na ok. 5 minut).
Kurki w rondelku zalewamy bulionem warzywnym i gotujemy przez kolejnych kilka minut. Sos powinien zacząć delikatnie gęstnieć. Do osobnego kubka wlewamy śmietanę, do której dodajemy łyżkę gorącego sosu i mieszamy. Czynność powtarzamy 3-4 razy. Teraz zawartość kubka dolewamy do sosu w rondelku i energicznie mieszamy. Całość przyprawiamy solą i pieprzem, po czym delikatnie mieszamy. Sos gotujemy jeszcze przez kilka minut, żeby zgęstniał i przybrał odpowiednią konsystencję.
W tym czasie myjemy i osuszamy natkę pietruszki, siekamy ją drobno i dodajemy do sosu. Pod sam koniec gotowania, do sosu kurkowego dodajemy również przygotowane wcześniej pulpety. Po kilku minutach tak przygotowane pulpety z indyka z sosem kurkowym są gotowe do podania. Najlepiej będą smakować z dodatkiem ziemniaków.