Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Pulpety z indyka z sosem kurkowym

Pulpety z indyka, screen z YouTube

Pulpety są tradycyjnym daniem w polskiej kuchni. Można przygotować je w wielu różnych formach, ale to właśnie pulpety z indyka są najlżejsze i najdelikatniejsze. Nie tylko rozpływają się w ustach, ale mają przy tym niewiele kalorii.

Składniki na pulpety z indyka

  • Indyka (500 g)
  • Bułka czerstwa (1 sztuka)
  • Czosnek (2 ząbki)
  • Cebula (1 sztuka)
  • Jajko (1 sztuka)
  • Olej (40 ml)
  • Mleko 1,5% (60 ml)
  • Sól (2,5 g)
  • Pieprz (1,5 g)

Składniki na sos kurkowy

  • Kurki (250 g)
  • Masło (20 g)
  • Bulion warzywny (600 ml)
  • Cebula (1 sztuka)
  • Natka pietruszki (0,5 pęczka)
  • Śmietana 30% (110 ml)
  • Sól (szczypta)
  • Pieprz (szczypta)

Przygotowanie

Do miski nalewamy mleko i wkładamy do niego bułkę, żeby dobrze namokła. W tym czasie obieramy czosnek i cebulę. Czosnek przeciskamy przez praskę, a cebulę kroimy w drobną kostkę.

Teraz do osobnej miski przekładamy mielone mięso z indyka, czosnek, cebulę, namoczoną bułkę i cale jajko. Całość doprawiamy solą i pieprzem, a następnie mieszamy. W kolejnym kroku wyrabiamy ręcznie masę w celu dokładnego połączenia się składników. Przygotowujemy z niej kulki (pulpety) o średnicy ok. 5 cm.

Przygotowanie pulpetów z indyka kończymy poprzez ich usmażenie. W tym celu kulki przekładamy na rozgrzany na patelni olej. Przekręcamy je na różne strony, aby równomiernie się przypiekły. Ostatecznie powinny być złociste. Na koniec przekładamy pulpety z indyka na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. W ten sposób usuniemy z nich nadmiar tłuszczu.

Kiedy pulpety odciekają, my przechodzimy do przygotowania wybornego sosu kurkowego. W tym celu obieramy i drobno kroimy cebulę, a kurki płuczemy, osuszamy i również kroimy. W rondelku rozpuszczamy masło. Kiedy całkowicie się rozpuści, dodajemy do niego cebulę. Smażymy ją do momentu jej zeszklenia. Dopiero po tym czasie dodajemy kurki (na ok. 5 minut).

Kurki w rondelku zalewamy bulionem warzywnym i gotujemy przez kolejnych kilka minut. Sos powinien zacząć delikatnie gęstnieć. Do osobnego kubka wlewamy śmietanę, do której dodajemy łyżkę gorącego sosu i mieszamy. Czynność powtarzamy 3-4 razy. Teraz zawartość kubka dolewamy do sosu w rondelku i energicznie mieszamy. Całość przyprawiamy solą i pieprzem, po czym delikatnie mieszamy. Sos gotujemy jeszcze przez kilka minut, żeby zgęstniał i przybrał odpowiednią konsystencję.

W tym czasie myjemy i osuszamy natkę pietruszki, siekamy ją drobno i dodajemy do sosu. Pod sam koniec gotowania, do sosu kurkowego dodajemy również przygotowane wcześniej pulpety. Po kilku minutach tak przygotowane pulpety z indyka z sosem kurkowym są gotowe do podania. Najlepiej będą smakować z dodatkiem ziemniaków.

Powiązane posty