Ziemniaki w zapiekance to co prawda nic nowego. Ale kapusta? To dla wielu osób może być rzeczywiście innowacja kulinarna. Tymczasem teraz właśnie na wiosnę jest najlepszy moment, aby wykorzystać młodą kapustę, która w zapiekance będzie mogła zaprezentować wiele walorów smakowych i aromatycznych.
Składniki:
- 1 kg młodej kapusty
- 1 kg ziemniaków
- 3/4 szklanki mleka
- 1 cebula
- 1 pęczek cebulki dymki ze szczypiorem
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 łyżka masła
- 1 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Kapustę obieramy z brzydkich liści, czyli tych, które są na wierzchu. Potem szatkujemy i umieszczamy w misce. Zalewamy wodą.
Ziemniaki po obraniu kroimy w kostkę i gotujemy w osolonej wodzie. Gdy będą już miękkie, odcedzamy i rozgniatamy, wykorzystując praskę.
Następnie na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek do smażenia razem z masłem. Dodajemy teraz cebulę pokrojoną w kostkę i smażymy do momentu zeszklenia. Potem dorzucamy kapustę, którą wcześniej bardzo dokładnie odcedziliśmy. Doprawiamy solą i pieprzem. Będziemy smażyć do momentu, aż kapusta stanie się miękka.
Teraz przelewamy mleko do rondelka, dodajemy dymkę i szczypior (posiekane). Całość powinna się zagotować. Wówczas zmniejszamy ogień i zostawiamy jeszcze na 2 minuty. Po tym czasie wlewamy do ziemniaków. Musimy teraz rozgnieść składniki, aby otrzymać gładkie puree.
Przyszedł czas, aby dodać je do kapusty. Dodajemy również posiekaną natkę pietruszki i dokładnie wszystko mieszamy.
Tak przygotowaną masę przekładamy do formy, którą należy wcześniej wysmarować oliwą z oliwek.
Umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180°C. Pieczemy przez niemieckie 20 minut.
Taka zapiekanka idealnie będzie smakować z surówką.