Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Zapiekanka ryżowa z kurczakiem

Zapiekanka ryżowa z kurczakiem, screen z YouTube

Nieco odmienny przepis na wyborną zapiekankę. Tradycyjne połączenie kurczaka z warzywami zawsze się sprawdzi. Tym razem w wyjątkowej formie ponadczasowej zapiekanki.

Składniki

  • Warzywa na patelnię w stylu greckim (450 g)
  • Kurczak filety z piersi (1 sztuka)
  • Ryż biały (400 g)
  • Cebula (1 sztuka)
  • Czosnek (2 ząbki)
  • Śmietana 18% (300 g)
  • Jajka (2 sztuki)
  • Ser żółty (400 g)
  • Oliwa z oliwek (2 łyżki)
  • Oregano suszone (2 łyżki)
  • Pieprz ziołowy, mielony (2 szczypty)
  • Sól (1 szczypta)
  • Pieprz czarny (1 szczypta)

Przygotowanie

Piekarnik rozgrzewamy do 180 oC. W tym czasie gotujemy ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odsączamy i odstawiamy na bok. Następnie kroimy cebulę i czosnek w kostkę i przekładamy je na rozgrzaną na patelni oliwę. Po kilku minutach dodajemy kurczaka również pokrojonego w kostkę. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy do przyrumienienia się mięsa. Wtedy dodajemy warzywa na patelnię i smażymy do momentu zarumienienia się warzyw. W międzyczasie dosypujemy pieprz ziołowy i oregano.

Na grubych oczkach tarki ścieramy ser. Jego część łączymy ze śmietaną, solą, pieprzem, pieprzem ziołowym, jajkami i oregano. Zawartość patelni przekładamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy tam również ryż, a całość zalewamy masą śmietanową i dokładnie mieszamy. Wierzch posypujemy resztą startego sera.

Zapiekankę pieczemy przez ok. 35 minut w rozgrzanym piekarniku. Następnie odstawiamy na jakiś czas, żeby ser zastygł, a składniki się związały. Wierzch dekorujemy natką pietruszki.

Powiązane posty