Nieco odmienny przepis na wyborną zapiekankę. Tradycyjne połączenie kurczaka z warzywami zawsze się sprawdzi. Tym razem w wyjątkowej formie ponadczasowej zapiekanki.
Składniki
- Warzywa na patelnię w stylu greckim (450 g)
- Kurczak filety z piersi (1 sztuka)
- Ryż biały (400 g)
- Cebula (1 sztuka)
- Czosnek (2 ząbki)
- Śmietana 18% (300 g)
- Jajka (2 sztuki)
- Ser żółty (400 g)
- Oliwa z oliwek (2 łyżki)
- Oregano suszone (2 łyżki)
- Pieprz ziołowy, mielony (2 szczypty)
- Sól (1 szczypta)
- Pieprz czarny (1 szczypta)
Przygotowanie
Piekarnik rozgrzewamy do 180 oC. W tym czasie gotujemy ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odsączamy i odstawiamy na bok. Następnie kroimy cebulę i czosnek w kostkę i przekładamy je na rozgrzaną na patelni oliwę. Po kilku minutach dodajemy kurczaka również pokrojonego w kostkę. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy do przyrumienienia się mięsa. Wtedy dodajemy warzywa na patelnię i smażymy do momentu zarumienienia się warzyw. W międzyczasie dosypujemy pieprz ziołowy i oregano.
Na grubych oczkach tarki ścieramy ser. Jego część łączymy ze śmietaną, solą, pieprzem, pieprzem ziołowym, jajkami i oregano. Zawartość patelni przekładamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy tam również ryż, a całość zalewamy masą śmietanową i dokładnie mieszamy. Wierzch posypujemy resztą startego sera.
Zapiekankę pieczemy przez ok. 35 minut w rozgrzanym piekarniku. Następnie odstawiamy na jakiś czas, żeby ser zastygł, a składniki się związały. Wierzch dekorujemy natką pietruszki.