Ziemniaki uwielbiają nie tylko mieszkańcy Europy Wschodniej. Okazuje się, że zajmują ważne miejsce także w kuchni tureckiej. Na pewno warto wypróbować, jak smakują faszerowane ziemniaki przygotowane zgodnie z przepisem pochodzącym z Turcji.
Składniki:
- 6 sztuk ziemniaków
- Mała puszka kukurydzy
- ogórki konserwowane
- 4 łyżki pikantnego ketchupu
- 2 piersi z kurczaka
- 3 cebule dymki
- 1 papryka czerwona
- 15 pomidorków koktajlowych
- 2 łyżki oleju roślinnego
- pęczek natki pietruszki
- 5 łyżek majonezu
- przyprawa do gyrosa
Sposób przygotowania:
Osuszone ziemniaki nacieramy olejem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Pieczemy je przez 45 minut, a potem zostawiamy do stygnięcia.
Teraz nacinamy ziemniaki nożem, aby wydrążyć miąższ. Nie przecinajmy jednak skórki. Miąższ kroimy na drobną kostkę, a skórkę odkładamy na bok.
Filet z kurczaka kroimy w kosteczkę, wcieramy przyprawy i mieszamy z olejem. Teraz smażymy pierś na patelni i odstawiamy do usunięcia.
Z cebuli dymki musimy odkroić szczypior i drobno go pokroić. Natomiast cebulę, paprykę i ogórki kroimy w drobną kostkę. Pomidorki kroimy na pół i siekamy natkę kolendry.
Ketchup z majonezem najlepiej wymieszać w dużej misce. Będzie wygodniej. Do takiego dressingu dodajemy wszystkie składniki. Mieszamy je ze sobą i umieszczamy w skorupkach ziemniaka.